2022. október 26., szerda

JÓCSKÁN TÖBBET KERESNEK A FEGYVERES TESTÜLETEKBEN DOLGOZÓK, MINT A PEDAGÓGUSOK, DE A PEDAGÓGUSBÉRRE IS BŐVEN LENNE PÉNZ

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2022.10.26.


Elemzést adott ki a GKI Gazdaságkutató Intézet
a pedagógusbérek emeléséről és a kormány eddigi bérjavaslatáról. Az elemzésből kiderül, hogy a fegyveres testületek dolgozói többszörösét keresik a pedagógusoknak, és még a kormány béremelési tervei se zárkóztatnák fel a diplomás átlagbérhez a pedagógusfizetést.

A fegyveres testületek diplomásai nagyjából kétszeresét (1,8-2,1) keresik annak az összegnek, mint a pedagógusok.

Az érettségi bizonyítvánnyal rendelkezőket is foglalkoztató rendőrségen a dolgozók átlagosan 22-44 százalékkal keresnek többet, mint a pedagógusok.

Ez a bérszakadék a rendőrök és a pedagógusok közt az életkorral arányosan növekszik – a 30 év alatti rendőrök 24-43 százalékkal, az 50 év feletti rendőrök már 45-66 százalékkal keresnek többet.

Ha a kormányzat betartja javaslatát, és az EU-s forrásokból 2025-re 77 százalékkal növeli a pedagógusbéreket, azok addigra a diplomás átlagbér 80 százalékát fogják kitenni – tehát még három év múlva se lenne teljes a bérfelzárkóztatás.

Egy ilyen béremelés még mindig 20 százalékkal kevesebbre értékelne ugyanannyi idejű felsőoktatásban eltöltött évet. Sőt, ha kifejezetten az egyetemi diplomások átlagbérével vetjük össze a kormányzati javaslatot, 2025-re a tanárok átlagbére csupán 74 százaléka lenne az egyetemi diplomások átlagbérének. A tanítók még rosszabbul járnának, az ő bérük a főiskolai végzettségűek átlagbérének 61 százaléka lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.