2022. október 31., hétfő

VISSZATÉRÉS A KÖZÉPKORBA A FIDESZ SZOCIÁLIS TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSA

MÉRCE
Szerző: SZILÁGYI SÁRA
2022.10.30.


Szerdán tárgyalta a parlament azt a törvénymódosító javaslatot, amit Semjén Zsolt nyújtott be még a múlt hét folyamán. A rend- és határvédelmi változásokról szóló salátatörvényben bújtattak el egy rendelkezést, amivel az állam előkészíti a kivonulását a szociális ellátási feladatokból. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke szerint ugyan nem derül ki a javaslatból, hogy pontosan micsoda, de biztosan visszalépés lesz az eddigi szabályozáshoz képest.


Mi fog változni a szociális felelősségvállalás törvényi hátterében, ha elfogadják ezt a módosítót?

Jelenleg a szociális biztonság megteremtése az állam és az önkormányzatok kötelezettsége. Ezt váltja most fel egy ötszereplős sorrend, amelyben legelöl van az egyén, aztán a hozzátartozó, az önkormányzat, a karitatív szervezetek és csak a végén az állam. Tehát a nagy változás az, hogy mindenki az állam előtt van.

Megjelent, ahogy látom, néhány kapcsolódó jogszabály-módosítás is, itt van például a „szociális vetítési alap”. Eddig a minimálnyugdíj volt a kvázi vetítési alap minden pénzügyi ellátás tekintetében, ami így megszűnik. Ezt a fogalmat, a szociális vetítési alapot Fülöp Attila államtitkár fejtegette a Facebook-oldalán is. Egy dolog nem derült ki belőle, hogy ez mi. Nekem úgy tűnik, hogy a javaslat beterjesztőinek sincs fogalma arról, hogy mit fog jelenteni a módosítás a valóságban.

Mennyiben szimbolikus akkor ez a törvénymódosítási javaslat?

Teljesen, ezzel most visszatértünk a középkorba. Fülöp Attila a maltai.hu-nak adott interjújában olyanokat mondott, hogy a jelenlegi szociális törvény egy kommunista csökevény, és most véget vetnek egy régi vitának arról, hogy kinek a dolga a gondoskodás. Ott az egyházakat hozta fel példának. De több száz évvel ezelőtt azért volt az egyházak elsődleges feladata, mert nem volt még központi államhatalom, nem voltak szociális jogok és semmiféle szociális biztonság. Ez a gondolat, hogy az egyház feladata lenne a szociális segítségnyújtás, a középkor kevésbé fényes időszakát idézi vissza. Abszurdnak is tartom, hogy az egyházi szervezetek ennyivel több állami támogatást kapnak, mint egy alapítvány vagy önkormányzat által fenntartott intézmény, miközben ugyanazt a munkát végzik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.