2022. november 14., hétfő

ORBÁN AZ UNIÓS HITELFELVÉTEL VÉTÓJÁVAL NYÍLTAN MEGTÁMADTA AZ EURÓPAI UNIÓT AZ EU ZSAROLÁSÁVAL BIZONYÍTANI AKARJA AZT IS, HOGY AZ EU UGYANOLYAN KORRUPT, MINT Ő

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.11.


Orbán alvilági módszerekkel akar hozzájutni az uniós pénzekhez, amelyeket az EU a jogállamisági problémák miatt nem fizet ki. A német külügyminiszter hazárdírozásnak nevezte a piti zsarolást, amivel Orbán nyomás alá akarja helyezni az Európai Uniót, mert ha a zsarolás nem jön be, akkor Orbán nagyon kínos helyzetbe kerül. Orbán valóban hazárdírozik, ugyanis a legkényesebb ügyben zsarolta meg az EU-t: azzal fenyeget, hogy megvétózza az EU hitelfelvételét, amit Ukrajna támogatására fordítanának.

18 milliárd euróról van szó, amivel Európa magát is védi. Ez a pénz ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ukránok feltartóztassák az Európa felé nyomuló orosz hadsereget. Orbán egész Európa biztonságát fenyegeti azzal, ha megvétózza a hitelfelvételt és Ukrajna támogatását. Ez a zsarolás már nemcsak kellemetlenkedés, hanem ellenséges és aljas magatartás, amely visszaélés Európa helyzetével. De Orbán a zsarolással nemcsak a pénzhez akar hozzájutni, hanem be akarja bizonyítani, hogy magasabb érdekek miatt az EU is feladja az elveit, és ugyanolyan korrupt, mint ő maga.

Orbán ezúttal is két legyet üt egycsapásra: egyrészt szívességet tesz az oroszoknak, akiknek az oldalán áll a Nyugattal szemben, másrészt azt reméli, hogy hozzáfér az uniós pénzhez, amely nélkül a NER gazdasági csődben van. Ha az EU enged, akkor bizonyítja, hogy az uniós követelmények képmutatóak, az EU is korumpálható és zsarolható, nem különb nála. Az EU valóban meghasonlik, ha enged Orbánnak, és ebben az esetben nincs megállás. Ez a bűnöző ettől kezdve az egész EU-t zsarolni és a vétójogon keresztül korlátozni és részben irányítani fogja. Ezt nem engedhetik meg.

A svéd és a finn NATO-csatlakozás akadályoztatása is nyomásgyakorlás és megengedhetetlen zsarolás. De még ennél is durvább, hogy Orbán ilyen horderejű európai kérdésben fenyegeti vétóval az Európai Uniót, hogy kizsarolja a pénzt, ami nem jár neki. Nem jár neki, mert Magyarországon a jogállamiságot felszámolta, a pénz érdekében hozott látszatintézkedések nevetségesek és átlátszóak. Az nem világos, hogy ezek hamisságával mennyire van tisztában az EU, de több jel arra utal, hogy Navracsics hazug ügyeskedéseinek nem hisznek. Erre jön a mostani zsarolás.

Ukrajna nyugati támogatása kulcskérdés Európa és a világ békéje szempontjából, mert az oroszok az eurázsiai küldetéstudattal nem állnának meg Ukrajna legyőzése után. Nekik ez egy “szent háború”. Orbán a békepártiság hazugságával leplezi az oroszpártiságát, de amit tesz, azzal az európai békét és egy világháború lehetőségét kockáztatja. Ezzel tisztában van, ezért állítja az EU-t egy olyan helyzet elé, hogy adja fel az elveit a jogállamisággal kapcsolatban, utalja át a pénzt, és közben korrumpálódjon is azzal, hogy enged a zsarolásnak, amivel az erkölcsi hitelét is elveszíti.

Orbánnak nagyon kell a pénz, és nagyon erősnek érzi magát az oroszokkal és a türkökkel a háta mögött, ezért lapot húzott tizenkilencre ezzel a zsarolással. Ez azonban az első nyílt támadása az EU ellen. A nagy pávatáncos eddig mindig visszatáncolt attól, hogy frontálisan ütközzön az Unióval, minden izmozás után behízelegte magát, kerülte a nyíltan ellenséges magatartást. Ez a zsarolás egy minőségi fordulat, mert ez nem csupán az eddigi játszadozás. Orbán ezzel nyílt támadást intézett az Európai Unió ellen.

Ezt Európa országai és kormányai nyilvánvalóan érzékelik. Mivel az ukrán ügyben nem volt tapasztalható megalkuvás és korrupt magatartás az EU-ban, az ukrán ügyben még Orbán korábbi kelet-európai szövetségesei is nagyon határozottak, mert tisztában vannak az orosz fenyegetés jelentette veszéllyel. Ezért ebben az ügyben kevés emberre számíthat Orbán, aki majd azt mondja, hogy ne kukacoskodjunk tovább, adjuk oda Orbánnak a pénzt, és kapcsoljuk ki az ellenkezéseit. Ez a nyílt támadás inkább befeszíti majd a többséget és nemet mondanak erre a nyílt zsarolásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.