2022. november 16., szerda

RÁCZ ANDRÁS: ONNAN LEHET FELISMERNI AZ ÁLHÍRTERJESZTŐT, HOGY AMIKOR LEBUKIK, NEM ÁLL FEL ZAVAR AZ ÁLHÍRCUNAMIBAN

TELEX
Szerző: VILÁGI MÁTÉ
2022.11.15.


A háború kitörése óta (sőt, ez már jóval korábban kezdődött) eszméletlen mennyiségű álhír ömlik az internetezőkre. Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság munkatársa kedd este egy előadásban beszélt ezekről, hogy segítsen kicsit eligazodni a dezinformáció világában. Az eseményt a Szkeptikus Társaság rendezte. (Bár az elején rosszul állt a kamera, ezt hamar megjavítják.)

Rácz szerint sok újdonságról az álhírek területén nem nagyon tudunk beszélni az orosz–ukrán konfliktus kapcsán. Mint a történelem során mindig, most is az a célja, hogy összezavarja az ellenfelet és annak támogatóit. Az ukrajnai konfliktus azért érdekes, mert hiába zajlik a szomszédunkban gyakorlatilag nyolc éve, a magyarok nagyon keveset tudnak Ukrajnáról.

A szakértő azzal magyarázza, hogy itthon (is) termékeny táptalajba hullanak az álhírek, mert a háború előtt alig tudtunk valamit Ukrajnáról. Egy felmérésre hivatkozik, amiben arról kérdezték a magyarokat, hogy mi jut eszükbe Ukrajnáról. A legtöbbeknek a maffia és a bűnözés, korrupció jutott eszébe, idősebbeknek esetleg szovjet fociválogatott tagjai...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.