2022. november 16., szerda

HERCZOG MÁRIA: AZ ÁLLAM, HA VAN KEDVE AD, HA NINCS NEM AD

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMET-KÁLLAI SZILVIA
2022.11.16.


A szociális törvény a jelenlegi állás szerint olyan, mint egy fekete doboz, nem lehet tudni, hogy mire gondoltak a szerzők - véli Herczog Mária. A szociológus a Hírklikknek elmondta, annyit látni belőle, hogy a legújabb módosítás meglehetően ijesztő és elnagyolt.


- Mi a feladata egy szociális törvénynek?

- Nem kétséges, a legfontosabb az, hogy mindenki képes legyen magáról gondoskodni, illetve, hogy a család segíthesse azt, akinek szüksége van erre. A szociális törvény egyik sarokpontjának pedig annak kellene lennie, hogy az egyéneket erre képessé tegye, ha szükséges. Ezért nem lehet azt mondani, hogyha valaki nem képes magáról gondoskodni, akkor az nem fog segítséget kapni. Fontos, hogy legyenek olyan szolgáltatások, erőforrások, amelyek segítenek erősíteni az öngondoskodást. Ha ez nem megy valakinek – például betegség miatt -, akkor legyen segítő háttér: szolgáltatás, szakember, pénz.

- Mi a gond a szociális törvény tervezetének fontossági sorrendjével?

- A tervezet szerint az a prioritás, hogy ha baj van, akkor az ember először saját maga segít saját magán, majd, ha neki nem ment, akkor jön a család, ezután következik az önkormányzat, majd segítő és a karitatív szervezetek, amelyek állami támogatást kapnak. Ez viszont azt jelentené, hogy az államnak garanciákat kellene vállalnia például arra, hogy támogatja azokat a civil szervezeteket, amelyek részt vesznek a segítő folyamatban. Az mondjuk nem érthető, hogy miért beszélnek karitatív szervezetekről, hiszen nem csak ők azok, akik segítenek, hanem számtalan más nonprofit szolgáltató és szervezet is. De azok is csak akkor tudnak, ha van megfelelő, kiszámítható finanszírozás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.