2022. december 29., csütörtök

AZ ÁLLAMI VEZETŐKNEK ÚGY NŐTT A BÉRE, MINTHA NEM LENNE VÁLSÁG

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2022.12.29.


Orbán Viktor miniszterelnök fizetése emelkedett a legjelentősebb mértékben 2022-ben, 135 százalékkal, miközben a tanároké 10, a minimálbér pedig 20 százalékkal gyarapodott. Összeszedtük, hogy ki mekkora béremelésnek örülhetett.


135 százalék: Orbán Viktor

A miniszterelnöki illetmény 1,5 millióról 3 millió 555 ezer forintra nőtt. A rendkívül bőkezű emelést azzal lehet magyarázni, hogy 2008 óta nem nyúltak a kormányfői illetményhez, és azóta a helyettes államtitkárok fizetése is megelőzte a kormány első emberéét. (Hozzá kell tenni, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket továbbra sem emeltek 2008 óta, így a köztisztviselői alapilletményt, a családi pótlékot és az öregségi nyugdíjminimumot). Orbán Viktor fizetése ezentúl évről évre nőni fog, mert a házelnöki fizetéshez igazították, amit minden évben az előző évi bruttó átlagkereset 8,1-szeresében kell megállapítani. Így jön ki a bruttó több mint 3,5 millió forintos miniszterelnöki fizetés, amely mellé még megkapja a bruttó 1,3 millió forintos képviselői tiszteletdíjat is. Jövőre ráadásul az idei 135 százalékos emelkedés után 860 ezer forinttal nőhet a kormányfő járandósága, a képviselői illetménnyel együtt 5 millió 727 ezer forint lehet.

70 százalék felett: falusi polgármesterek és a választási iroda elnöke

Januárban sávos rendszerben emelték polgármesteri és az alpolgármesteri juttatásokat, a legjobban a kisebb települések vezetői jártak. Az 500 fősnél kisebb helységek polgármestereinek fizetése 299 ezer forintról bruttó 520 ezerre emelkedett. Ehhez az állami költségvetésből adtak forrást, amit a nagyobb települések esetén nem tettek meg, ott az önkormányzati büdzséből kell kigazdálkodni az emelést.

Az országgyűlési választás után két és fél hónappal emelték meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének, Nagy Attilának a juttatását. Addig bruttó 1,9 millió forintot keresett, a módosítással a képviselői alapfizetés 2,5-szeresére, azaz bruttó 3 millió 290 ezerre nőtt a fizetése, azaz 1,4 millió forintos emelést kapott. Ez azért is nehezen magyarázható, mert mindössze két és fél évvel korábban emelték majdnem a duplájára az NVI-elnök illetményét, 997 ezer forintról 1,9 millióra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.