2022. december 29., csütörtök

KIK LESZNEK A LEGKISZOLGÁLTATOTTABBAK 2023 MAGYARORSZÁGÁN?

TELEX
Szerző: MAREK BERTRAM
2022.12.29.


Bár az egy főre jutó GDP-adatok optimizmusra adhatnak okot, más mértékadó indikátorok szerint Magyarország az EU egyik legszegényebb országának számít. Ebben a környezetben rugaszkodunk neki a 2023-as évnek, amely lassuló növekedést, erősödő inflációt és növekvő munkanélküliséget hozhat magával. Emiatt kiemelt figyelmet kell szentelnünk azoknak, akiket különösen érzékenyen érinthetnek a gazdasági trendek. Azt is végig kell gondolnunk, mivel tudjuk elérni, hogy az érintettek puhára essenek.

Csak Bulgária szegényebb nálunk az EU-ban

December közepén tette közzé az Eurostat az Európai Unió 27 országának vásárlóerő-paritáson mért tényleges fogyasztási adatait. Ez a mérőszám a háztartások által ténylegesen elfogyasztott összes árut és szolgáltatást, valamint a nonprofit intézmények és a kormányzat által egyéni fogyasztásra nyújtott szolgáltatásokat (például az oktatást) szedi egy csokorba.

Az eredményeket kiigazítják az adott ország árszínvonalával, így pontosabb képet kapunk a lakosság valódi életszínvonaláról. A legfrissebb adatok szerint a magyarok az uniós átlag 70 százalékát fogyasztották 2021-ben, aminél csak Bulgária teljesített rosszabbul a maga 65 százalékával. Aggodalomra adhat okot, hogy Magyarország eredménye megegyezik a 2020-assal, miközben több környező ország is előrelépést produkált az előző évhez képest: így például Horvátország 4 (68% → 72%), Románia pedig 5 százalékpontos növekedést könyvelhetett el (80% → 85%)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.