2022. december 2., péntek

EGY SZABAD HELY, AHOL NEM FOGLALKOZNAK AZZAL, MILYEN SZÍNŰ A GYEREK HAJA, HÁNY PIERCINGET VISEL

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.12.02.


Szerdán hat tanárt rúgtak ki a Karinthy Frigyes Gimnáziumból. Ott tanító tanárok és ott tanuló diákok elmeséléséből rajzoltuk fel, milyen is lehet ez az iskola. Az egyik elbocsátott pedagógus szerint egy szabad hely, ahol nem foglalkoznak azzal, milyen színű a gyerek haja, és hány piercinget visel. A megkérdezett diákok szerint a Karinthyban a tanárok partnerként kezelik őket. A kirúgásokat senki nem akarja elfogadni, és kérdés, hogyan tud működőképes maradni az iskola.


„A Karinthy nemcsak a gyerekeknek álomsuli, hanem a tanároknak is, itt jó tanítani”

– mondta lapunknak Nemes Mária, aki egyike annak a hat tanárnak, akiket szerdán azonnali hatállyal kirúgtak a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból azért, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Aznap nemcsak a Karinthy tanárait, hanem a Vörösmarty Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium egy-egy tanárát is elbocsátották.

A Belügyminisztérium szerdai közleménye szerint a kirúgásokra azért volt szükség, mert a tanárok jogtalan munkamegtagadása miatt sérül a gyerekek tankötelezettségének teljesülése. Korábban ugyanezért bocsátották el a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát is. A Karinthy helyzete azért speciális, mert eddig ennyi tanárt egy iskolából nem küldtek el a polgári engedetlenség miatt. És azért is, mert az itt tanító tanárok nagyon aktívan és látványosan kiálltak az oktatás jövőjéért az elmúlt hónapokban. Például tüntettek a Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt, kezdeményeztek egyhetes egységes munkabeszüntetést, és volt, hogy leragasztott szájjal tiltakoztak a közoktatás problémái ellen.

Karinthys tanárokkal és diákokkal beszélgettünk arról, ők hogy látják belülről az iskolájukat, ahol most a kirúgások miatt bizonytalanná vált a jövő. A beszélgetések alapján a Karinthy egy szabadelvű, elfogadó közeg, a tanárok talán pont azért mertek tiltakozni, hiszen tudták, hogy a diákok és a szülők támogatják őket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.