2022. december 4., vasárnap

ILYEN AZ, AMIKOR VISSZANYAL AZ EU

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.12.03.


Látszólag közönyösen veszi tudomásul Orbán Viktor, hogy az Európai Unió különböző intézményei a bolondját járatják vele. Miután óriási szüksége van Magyarországnak a kohéziós pénzekre és az úgynevezett helyreállítási terv forrásaira, olyan engedményekre is hajlandó lenne, melyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Orbán sok fejtörést okozott eddig a brüsszeli bürokratáknak, ám most igyekeznek kamatostul visszaadni neki mindazt, amit eddig el kellett viselniük az izgága magyar kormányfőtől.

A hivatalos kormánypropaganda most még azt is sikerként értékeli, ha az EU intézményei nem vésik kőbe, hogy bizonyos forrásoktól megfosztják Magyarországot a jogállamisági és korrupciós problémák miatt. A lassan évek óta húzódó vita Brüsszel és Budapest között a pénzügyi forrásokról még mindig nem jutottak nyugvópontra, pedig közeleg az év vége, és ez egyben bizonyos összegek elúszását is jelenti. Az EU vezetőinek nem sürgős, hiszen most a magyar térfélen pattog a labda, és igyekeznek a legtöbbet kihozni abból a helyzetből, hogy most tényleg nagy bajban van az Orbán-kormány.

A magyar kormányfő továbbra is keménykedik az uniós intézményekkel, különösen az Európai Parlament elszántsága bosszantja. Az EU legfőbb döntéshozó szerve ugyanis még mindig nem éri be azokkal a korrupciót és jogállamiságot érintő intézkedésekkel, melyeket felkínált nekik a magyar fél. A képviselők aggodalma nem alaptalan, hiszen már több mint 10 éve lép át flegmán mindenféle eljáráson, figyelmeztetésen az Orbán-kormány, melyeket az uniós normák visszaállítása érdekében indított az EP. Röviden megfogalmazva: elfogyott a bizalom Orbán Viktor irányában, ezért a sebtében összetákolt magyar törvényeket is csak kiskapuknak tekintik azok a frakciók, melyek már régóta próbálják megfékezni a magyarországi autokráciát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.