2022. december 11., vasárnap

ÉS AKKOR A BENZINKUTAKON MEGLÁTTUK, HOGY A KOMMUNIZMUS MÉG MINDIG NEM MŰKÖDIK

HVG
Szerző: HVG.HU
2022.12.11.


A rezsicsökkentés-csökkentés után elért minket az árstopstop; már a benzinár megemelése előtti inflációnk is az EU élére ugrott; Matolcsy György beszólt a kormánynak. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Kádár János forog a sírjában, akkorát bukott a benzinárstop. A hét úgy kezdődött – és már az előző is úgy ért véget –, hogy az ország benzinkútjainak negyede nem tudott már hatósági áras benzint és gázolajat adni az autósoknak. Pontosan az történt, amit a benzinárstop kritikusai egy éve folyamatosan mondtak: ha egyszerre lövik lábon az üzemanyagpiac keresleti és kínálati oldalát, akkor egyszercsak eljutunk arra a pontra, amikor kitör a pánikvásárlás, és hirtelen nagyon csúnya vége lesz a központilag nyomott árnak.

Kedd délelőttre már a Mol is arról beszélt, hogy pánik van, benzinből kétszer, gázolajból majdnem másfélszer annyi fogy, mint egy normális napon, és közölte, jövő hétfőig csak akkor tudnak üzemanyagot eladni a partnereiknek, ha azok el is mennek a benzinért, majd az OMV is átmeneti készlethiányról írt. Mi is autóba szálltunk, hogy a podcastünk egy speciális adását leforgassuk, addig elemeztük a gazdaság helyzetét, amíg nem sikerült tankolnunk – és közben egy jót dühöngtünk azon, miért gondolják emberek azt, hogy ha a közgazdaságtan alapvető törvényeit megpróbálják kormányrendelettel átírni, akkor azok nem fognak visszaütni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.