2022. december 15., csütörtök

HORN GÁBOR: AZ ORBÁN-KORMÁNY OLYAN, MINT A BOURBONOK, SEMMIT NEM FELEJT ÉS SEMMIT NEM TANUL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.15.


Azt mondják, ami nem öl meg, az megerősít. 2022-ben sok mindennel kellett szembenéznünk, de még itt vagyunk. Ám volt egy, tulajdonképpen az egész évet meghatározó esemény. Vajon szolgált-e tanulsággal a kormány és a társadalom számára, és ha igen, miben. Sorozatunkban ezt a legfontosabb kérdést jártuk körbe az életünket meghatározó területeken. Elsőnek a belpolitikában.


Magyarországon 2022-ben az április 3-i választás volt a legfontosabb belpolitikai történés, ami alapvetően meghatározza az életünket az elkövetkező jó néhány évben – véli Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetője szerint a kormány azóta válságról válságra ugrándozva próbálja meg nagyon rossz színvonalon kezelni a felmerülő problémákat. Ez magyarázza, hogy a hatalom és Orbán Viktor is meglehetősen visszafogottan kezelte az újabb kétharmados győzelmet, hiszen részben ők maguk okozták a sajátosan nehéz helyzetet.

Miképpen lehet értékelni azt a hozzáállást, amellyel Orbán Viktor és rendszere az év kétségkívül legfontosabb belpolitikai eseményét, a választás eredményét kezelte?

– A parlamenti választás valóban alapvetően meghatározza az életünket a következő jó néhány évben. Ahhoz képest pedig, hogy a kormánytöbbség mekkora diadalt aratott, eléggé visszafogottan örvendeztek, amiből én arra következtetek, maguk sem számítottak ilyen mértékű, földindulás-szerű győzelemre. A győzelem pedig egyértelműen az orosz-ukrán háború kitörésére vezethető vissza, de nem kevésbé arra, ahogy az ellenzék ezt a helyzetet kezelte. No persze, ehhez hozzájárultak azok a hazugságok, amiket Orbánék óriási erőforrásokkal terjesztettek ez ügyben. Ám az biztos, hogy a visszafogott győzelem-kezelésnek nem a fantasztikus politikai szerénység vagy alázatosság volt az oka, hanem az a sajátosan nehéz helyzet, amit részben ők maguk okoztak, és amibe belekeveredett, és még most is keveredik az ország. Ez pedig április 3-án is már látszott. Hiszen Orbánék pontosan tudták, hogy a január végi, február elejei elképesztő mértékű szavazatvásárlási folyamatnak meglesznek a következményei, és meg is lettek. Mint ahogy már 2021 novemberétől fokozatosan látszott az infláció elszabadulása is, ami szintén az elhibázott gazdaságpolitika következménye volt. Ezt erősítette az osztogatás ’22 januárjában, februárjában, és ehhez kapcsolódott február 24-e után az Orbánt is meglepő háború. Bár nem nagyon tudni, hogy őt miért lepte meg, mert azért nálunk többet kellett tudnia, és a közönséges halandó is számított arra, hogy elkerülhetetlen lesz. Mindenesetre a kormány szerénysége mögött talán annak a belátása volt, hogy iszonytatóan nehéz évek jönnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.