2022. december 15., csütörtök

ÚJABB CSÚCS: 27 SZÁZALÉKRA NŐHET AZ INFLÁCIÓ DECEMBERBEN

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.12.15.


Decemberben akár 27 százalékra is rúghat a pénzromlás - véli a Kopint-Tárki. 2023-ra 19 százalékot és már csökkenő GDP-t jósolnak.


A Kopint-Tárki Zrt. idén a korábbi előrejelzéseinél némiképp nagyobb, 4,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedésre számít – mondta Palócz Éva, a cég vezérigazgatója az utolsó idei becslésüket bemutató tegnapi sajtótájékoztatón. Ezzel a jó hírek véget is értek: a magyar gazdaság már a harmadik negyed évben lassul, ami a következő negyed években is folytatódhat. Ez azonban nem lesz túl mély: 2023-ra a Kopint-Tárki elemzői fél százalékos GDP-csökkenést várnak. A gazdaság tehát leginkább szinten marad.

A 2022 novemberi, 22,5 százalékos éves ütemmel a magyar áremelkedés Unió-szerte az első helyre lépett, megelőzve a korábbi éllovas balti országokat is. Mivel az EU-ban lecsengeni, vagy legalábbis megállni látszik az infláció, nálunk viszont még mindig nő, Magyarország elsősége 2023 első felében is fennmaradhat, ami akár az egész évet is jellemezheti. Az idei, 14,5 százalékos áremelkedés után 2023-ban a Kopint-Tárki 19 százalékot vár. Ennek oka jórészt a bázishatás: a háztartási energia egészen 2023 szeptemberéig, az üzemanyag pedig szinte az egész év folyamán, számottevően emeli az éves árindexet. A kereslet csökkenése ugyanakkor korlátot szabhat a termelők és kereskedők áremelési törekvéseinek. Így újabb energiaár-robbanásra sem számítanak.

A 12 havi infláció az üzemanyagár-korlátozás eltörlése miatt már idén decemberben eléri a 26,5-27 százalékot

– mondta Palócz Éva. De közel sem biztos, hogy ezen a ponton tetőzik az árhullám: 2023 hasonlóan magas vagy még magasabb árindexeket hozhat. Január hagyományosan az átárazások, áremelések időszaka. Nagy kérdés, a kereskedők "leszoknak-e" e szokásukról. Ezt megnehezítheti, hogy a kormány meghosszabbította az élelmiszerársapkák hatályát, ami fokozza a kereskedők veszteségeit. További áremelési nyomás az ágazaton a 60 milliárd forintos kiskereskedelmi különadó, ami csak áremelésekből teremthető elő. Mozgásterüket tompíthatja a lakossági fogyasztás visszaesése. E téren 2 százalékos csökkenést várnak, amit valószínűleg nem nagyon érez meg a kereskedelem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.