2022. december 23., péntek

MERÉSZ TERVEK MOSZKVÁBAN, PATRIOTOT KAP UKRAJNA AMERIKÁTÓL – HELYZETKÉP A 302. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.12.23.


Putyinék másfélszeresére növelnék a hadsereg létszámát a következő években. Az oroszok betörtek Szumi megyébe, a fő harcok azonban továbbra is a Donbaszban folynak. Újabb katonai segélycsomagok érkeznek Kijevbe. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 302. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Az oroszok nagyszabású hadseregfejlesztési tervet jelentettek be – a kérdés „pusztán” annyi, anyagilag bírják-e. Változik a sorozási életkor is.

- Az oroszok betörtek Szumi megyébe, a fő harcok azonban továbbra is a Donbaszban folynak.

- Újabb katonai segélycsomagok érkeznek Kijevbe.

Részletes helyzetkép:


December 21-én Vlagyimir Putyin elnök részvételével zajlott le az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma Tanácsának éves, kiterjesztett ülése. A fő téma az ún. különleges katonai művelet, melyet a „feladatok teljes mértékű végrehajtásáig” folytathatnak. Putyin felhívta a figyelmet a mozgósítási rendszer modernizálásának szükségességére. Szergej Sojgu védelmi miniszter pedig kijelentette: a katonai műveletek, amelyekben eddig 250 ezer katona vett részt, problémákat tártak fel a kommunikációval és a katonaság automatizált irányításával, illetve az ellenséges tüzérség elleni harccal összefüggésben. A háború kikényszerítette a fegyverzet és hadfelszerelés beszerzésének átszervezését. Az oroszok által Ukrajnában használt alapvető fegyvertípusok gyártása 2022-ben 30 százalékkal emelkedhetett, a tüzérségi lőszerek és rakéták, illetve a légi indítású támadóeszközöké pedig típustól függően 69–109 százalékkal – mindennek ellenére az ún. állami védelmi megrendelések a 2022-es évben 91 százalékban teljesülhettek. A fegyverzetet és hadfelszerelést tekintve a műveletek folytatásához szükséges, 2024–2025-ös évekre tervezett szállításokat felgyorsították – a szállításokat 2023-ban teljesíthetik. Az orosz hadsereg fenntarthatja a szíriai és a hegyi-karabahi szerepvállalását. A Zapad [Nyugat] 2023 hadgyakorlat megtartását szintén tervezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.