2022. december 23., péntek

VALAKI ÁRULJA EL NEKI, HOGY TÉVED...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.23.


Orbán Ráhel karácsonyi interjút adott, amelyben különös mondatra bukkan az olvasó. Az újságíró az alábbi kérdést teszi fel Orbán Ráhelnek: „Az Orbán gyerekek közül ön, Sára, Róza és Flóra a katolikusoknál lettek megkeresztelve, Gáspár viszont a reformátusoknál. Miért döntött így a család?” Erre Orbán Ráhel az alábbi feleletet adja: „Anyukám családja katolikus, apukámé református. Ez volt benne a logika.”
Azon kár lenne elmerengeni, hogy az Orbán család mit tekint „logikusnak”, annál is inkább, mert a II. vatikáni zsinat óta ismertek azok a katolikus dokumentumok, amelyek a család egységének feltétlen megőrzése érdekében az Orbán család logikájával épp ellentétes javaslattal él.
Ám az újságíró vagy megdöbbentően felkészületlen vagy puszta mikrofonállványként tekint saját magára, Orbán Ráhel pedig egyszerűen nem mond igazat, nem javítja ki az újságírót, hanem rábólint a téves kérdésre, s a családi logikát kezdi kibontani.
Ugyanis a korábbiakban publikussá vált közleményekből tudható, hogy Orbán Ráhel – és talán Orbán Gáspár is – a családi logikával ellentétben nem katolikusnak és nem reformátusnak lett megkeresztelve, hanem mindkettőjüket Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség metodista lelkésze keresztelte meg: Orbán Ráhelt például 1993-ban.
Annak logikáját nem tudhatom, hogy ez a tény épp mostanság kínos, avagy nem kínos Orbán Ráhel számára, de azt biztosan tudom, hogy ez a valóság. Ha pedig így van, akkor vajon miért nem volt erről tudomása az életút-interjúra „felkészülő” szerkesztőnek, s vajon Orbán Ráhel miért nem javította ki a téves kérdést? Meglehet, Orbán Ráhel konvertált, ami az Orbán család környezetében, legfőképp politikai tekintetben nem mondható szokatlannak, de a hitére valamit is adó, azt komolyan vevő és azt nem reklám- vagy árucikknek tekintő személy a keresztséget mint szentséget a létező legkomolyabban veszi, nem csinál abból viccet, nem tagadja le, s nem tesz úgy, mintha…
Ráadásul Orbán Ráhel, mint mindenki más, pogányként látta meg a napvilágot (bizony, még a miniszterelnök lánya is!), s ő is (mint a többi keresztény) a keresztségben született újjá. A keresztelőt nem ismétlik meg, nem visszatapsolható, nem lehet újrázni, s a keresztség a fenti esetben is „kompatibilis”, azaz érvényes marad.
Ha pedig úgy véli Orbán Ráhel, hogy azért érdemes többször is megkeresztelkedni, ma itt, holnap ott, holnapután meg amott, mert akkor ő nem egyszer, hanem többször is újjászületik, valaki árulja el neki, hogy téved. Orbán Ráhelt Iványi Gábor keresztelte meg, ekkor született újjá, álljon akár még apró gyermekként négykézláb, álljon később a szülei lábán, aztán álljon a saját lábán, vagy akár az egész országén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.