2022. december 7., szerda

NÉVTELENEK MARADNAK, DE VAN VÉLEMÉNYÜK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.07.


Aggódó iskolaigazgatókkal beszélgettünk. Igaz, mindannyian másért aggódtak, ki az oktatás jövőjéért, ki a saját székéért, ki a pedagógusaiért, de mindannyian csak névtelenül vállalták a beszélgetést. Hiába, egy diktatúra felé ballagó országban, ahol nem a tudás, hanem a lojalitás a fontos, nehéz idők járnak az oktatókra és az oktatásra. Ahogy az intézményvezetőkre is.

Szomorú a magyar oktatás mérlege az elmúlt 12 évben. Míg uniós szinten nőttek, hazánkban összességében csökkentek az oktatásra fordított kiadások, tíz év alatt viszont jelentősen emelkedett az alapkészségek terén gyengén teljesítő 15 évesek aránya. A korai iskolaelhagyást nem sikerült mérsékelni. A pedagógushiány egyre nagyobb, elsősorban a pedagógusok alacsony fizetése és a magas munkateher miatt, de jellemző az „elöregedés” is, 2020-ban a tanárok 46 százaléka 50 éves vagy annál idősebb volt. A pedagógusok fizetése az OECD-országok körében Magyarországon a legalacsonyabb, bérük végzettségi szinttől függően, az egyéb felsőfokú végzettségűek 55-66 százalékát teszi ki. A tanárképzésre beadott jelentkezések száma jelentősen csökkent az elmúlt három évben. Nem jobb a helyzet a felsőoktatásban sem, a felsőfokú végzettséggel rendelkező 25-34 évesek aránya 2011 és 2021 között ugyan némileg emelkedett, de az EU átlagától még mindig jócskán lemaradt az ország. A magyar oktatás ma rosszabb állapotban van, mint volt 12 évvel ezelőtt.

A kormány pedig mossa kezeit, tárgyalásnak látszó kamu sztrájktárgyalásokkal „szórakoztatja” az oktatás bajai miatt elégedetlenkedő szakszervezeteket, a belügyminiszterre bízza az egész közoktatást, akinek hozzáértéséből annyira futja, hogy fölmond néhány tanárnak, nem törődve azzal, hogy ezzel több tucat érettségizőt, és sok-sok diákot foszt meg szaktanárától, osztályfőnökétől. A pedagógusok a kormánytagok szájából többnyire csak a sikerpropagandát hallhatják, a fideszesektől és a KDNP-s honatyáktól, valamint az Orbán körül sertepertélő, a NER-ből hasznot húzó siserehadtól pedig gúnyos, megalázó, degradáló megjegyzéseket kapnak a munkájukról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.