2022. március 8., kedd

"ARRA KÉREM A MAGYAROKAT, HOGY NE ESSENEK ORBÁN CSAPDÁJÁBA"

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2022.03.08.


- Pénteken beszélgettünk Katarina Barley német szociáldemokrata politikussal, aki jelenleg az Európai Parlament egyik alelnöke, és korábban a Merkel-kormány igazságügyminisztere is volt. Az interjú után a magyar Parlamentben Hiller István alelnökkel találkozott, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szervezésében.

- Barley szerint már rég el kellett volna indítani a magyar kormány ellen azt az új uniós mechanizmust, ami alapján pénzbüntetéssel lehet sújtani a demokráciát megsértő tagállamokat.

- Szerinte egyértelmű, hogy Orbán Viktor ellopja a magyarok és az európaiak pénzét.

- Úgy látja, hogy a homoszexuális propaganda elleni harcot terelésből hozta elő a magyar kormány.

Szerdán jelentette meg az Európai Bizottság, hogy milyen irányelvek mentén kívánja használni a feltételességi mechanizmust, azaz azt az eljárást, amivel pénzbüntetéssel lehet sújtani a jogállamiság rombolásában vétkes kormányokat. Elégedett ezzel a 40 oldalas kézikönyvvel?

Az Európai Parlament szerint nincs szükség ilyen iránymutatásra, ebben egyetért a képviselők és pártok elsöprő többsége. Van már egy rendelet, amit azonnal érvényesíteni kellene, nincs mire várni. A Bizottságnak már a rendelet elfogadása utáni első napon (2020. december 11. - szerk.) alkalmaznia kellett volna, de nem akarta. Azóta a várakozás az EU Bíróságára (ez egészen idén februárig tartott - szerk.), vagy most az iránymutatások kiadására, mind csak időhúzás. Politikai okokból ugyanis nem akarták alkalmazni eddig a rendeletet.

Amúgy az iránymutatás rendben van, az a lényege, hogy minden ügyet egyenként ki kell vizsgálni. Még jó, másképpen hogyan is lehetne. De lépjünk már! A Parlament tavaly beperelte a Bizottságot az inaktivitása miatt, ilyen az egész EU történetében csak egyszer fordult elő korábban. Elvárjuk, hogy a Bizottság tartsa magát a rendelethez, és lásson végre munkához, indítsa el a mechanizmust...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.