2022. április 16., szombat

2021 A MUNKAHELYI BALESETEK FEKETE ÉVE VOLT

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.04.16.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavédelmi szakemberei figyelemre méltó adatsort hoztak nyilvánosságra. Kimutatásaik szerint 2021. a munkahelyi szerencsétlenségek fekete éve volt. A statisztika alapján, az 50 embert foglalkoztató munkahelyeken kezelik a leglazábban a munkavégzés biztonságos feltételeit. A halálos kimenetelű balesetek majdnem fele, a súlyos csonkolással járó balesetek több mint fele a legfeljebb kilenc embert foglalkoztató munkahelyeken, negyede pedig a 10–49 munkást alkalmazó cégeknél történt.


Az elmúlt évtizedben a munkahelyi balesetek száma folyamatosan nőtt: 2012-ben több mint tizenhétezer, 2019-ben, a Covid előtti évben, már több mint huszonnégyezer esetet jegyeztek fel. Ezt mérsékelte vélhetően a járvány 2020-ban, de egy év múlva ismét jelentősen megnőtt a számuk. A halálos balesetek harmada az építőiparban történt.

„Szomorú tény, hogy a munkahelyi balesetek száma az ipar minden ágazatában jelentősen nő” – tette hozzá Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Az okok között első helyen említette meg, hogy az elmúlt években a kormány elsorvasztotta a Munkavédelmi Főfelügyeletet, amely korábban egy tekintélyes hivatal volt, mára egy főosztály maradt belőle. A munkahelyi balesetek számának növekedése szorosan összefügg azzal is, hogy az utóbbi években jelentősen több lett a vállalkozás, miközben az ellenőrök száma csökkent. Így jó esetben is egy-egy kisebb céghez harminc évenként juthatnak el az ellenőrök...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.