2022. május 11., szerda

GUNDEL TAKÁCS GÁBOR: ÚGY ÉREZTEM, HOGY NINCS ÉRTELME EBBEN A KÖZEGBEN TOVÁBB HARCOLNI

TELEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2022.05.11.


„Úgy éreztem, hogy nincs értelme ebben a közegben tovább harcolni, és akkor ott kimondtam magamnak, hogy a választásokig nem fogok megszólalni. Mert azt hiszem, hogy nincs értelme”


- mondja Gundel Takács Gábor arra, miért tűnt el egy családról szóló cikke után, miközben tavaly több cikkben és interjúban is kifejtette véleményét a magyar közéletről, közbeszédről, családról, vallásról.

Skrabski Fruzsina és Gundel Takács Gábor voltak a Szemlélek magazin podcastjének, a Szemlélek Társalgónak vendégei – két olyan ember, akik ismertek, sokszor szólaltak meg az utóbbi időben közéleti témákban, és sokszor mindketten durva „verbális kőzáport” kaptak véleményükért, ahogy a beszélgetés egyik házigazdája, Gégény István fogalmaz. Az egyórás beszélgetésből kiderül, milyen véleményükért kaptak ilyen reakciókat, és mit gondolnak arról, hogyan lehetne emberek közötti bizalmat építeni az értelmes párbeszédhez, a másik megértéséhez.

Skrabski Fruzsina arról beszélt, nem titkolt szándéka, hogy posztjai sokszor provokatívak legyenek, hogy vitát generáljanak, de azért így is van, hogy meglepi egy-két reakció. A legutóbbi ilyen látványos menet az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kijelentésénél volt. Skrabski több posztban is tisztázta, hogy szerinte ki kell mondani; az agresszor Oroszország és Putyin.

Nekem ez azért fontos, mert sok filmet készítettem áldozatokról, Biszku Béláról, a szovjet katonák által megerőszakolt magyar nőkről, vagy 2006-os áldozatokról, és ez egy pszichológiai tény, hogy az áldozatoknak az a minimum, ami segít, ha kimondják, hogy kik bántották őket, és kimondják az ő igazságukat. És azt gondolom, hogy a mai áldozatok, az ukrán menekültek

- mondja el a beszélgetés elején és hozzáteszi, tudta, hogy sokaknak nem fog tetszeni, hogy ebbe a kérdésbe így beleáll. A posztjai alatt egyébként legendás kommentmenet indult el, többek között a fideszes Wintermantel Zsolt és Menczer Erzsébet is elkezdte kioktatni Skrabskit.

Hozzáteszi, szerinte van felelőssége abban, hogy ne csak azt írja le, amit gondol, hanem úgy írja le, hogy követői tényleg úgy is értsék, ahogy kell, itt például nem azt akarta mondani, hogy a kialakult helyzetért kizárólag Putyin a felelős, hanem csak azt, hogy Putyin az, aki elindította a háborút, nem más...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.