2022. augusztus 3., szerda

NULLA REZSI – ÍGY SZABADULHATNA KI MAGYARORSZÁG AZ ENERGIACSAPDÁBÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: PAPP JÓZSEF
2022.08.01.


Ha a jogállamiság megsértése miatt visszatartott uniós pénzekhez hozzájutnánk, és azokat a lehető legnagyobb mértékben gázfüggésünk megszüntetésére fordítanánk, Magyarország rövid időn belül kiszabadulhatna az emberek millióit fogva tartó csapdából – véli Papp József közgazdász. Vendégszerzőnk írását a lapunkban Győrffy Dórával és Lentner Csabával megjelent nagy közgazdasági-energiaügyi kibeszélőre adott reakcióként közöljük.

A rezsicsökkentés populista kártyavárának összeomlása hazardírozó kapkodásra kényszeríti Orbán Viktort: váratlanul energia-vészhelyzetet hirdetett, és a rezsicsökkentés fenntarthatatlanságának bejelentése mellett kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra. „Ez lényegében betarthatatlan, és nincs is semmi értelme. Hacsak az nem, hogy megakadályozza az Ukrajnába irányuló földgázszállítást” – állapítja meg a g7. Következtetésüket továbbgondolva: Orbán mintha arra számítana, hogy ha továbbra is szívességeket tesz Putyinnak, cserébe olcsóbb gázban reménykedhet. Ha megkapja, mennybe fog menni, mert mégsem lesz akkora rezsinövekedés, mint amivel most sokkolja az ország népét.

Ez azonban nagyon rossz lenne Magyarországnak, mert elodázná a jelenlegi, tarthatatlan helyzet megoldását.

A szakadékba vezető hazugságspirálról való leválás legfőbb akadálya, hogy az energiamixben a megengedhetetlenül nagy kitettségű gáz aránya – köszönhetően az „eredményes és sikeres” rezsicsökkentés tíz évének – 30%, miközben az uniós átlag csak 10%. „Az úgynevezett rezsicsökkentés azt hazudta a magyaroknak, hogy mi – valamilyen isteni csodának és a miniszterelnök úrnak köszönhetően – felette állunk holmi piacnak, kínálatnak és keresletnek; hogy nem kell szigetelni, hatékonyságot növelni és takarékoskodni, mert egy kormányrendelettel felül lehet írni a világpiaci árakat is. Az úgynevezett rezsicsökkentés hazugság volt, mert 2014 óta valójában legtöbbször többet kellett fizetni az energiáért, mint amennyibe a piacon került volna, ebből persze jelentős haszon keletkezett. Aztán amikor megfordult a széljárás, egy darabig akkor is kitartottak amellett, hogy márpedig fix ár van és kész – nagyjából egészen a választásokig.” Hadházy Ákosnak a hazugságokat mindenki számára érthetővé tevő sorait olvasva, jogos felháborodás lesz úrrá az emberen. Még leírni is szégyen: anyagi érdeke fűződött a kormánynak (vagy inkább a NER-nek) ahhoz, hogy a gázfogyasztás ne csökkenjen! Az a cinizmus pedig, hogy ezek után Orbán azt mondja: az átlag feletti fogyasztók szerezzenek több pénzt, vagy csökkentsék fogyasztásukat, hogy ki tudják fizetni a „lakossági piaci árat”, arra utal, valóban nagyon súlyos lehet a helyzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.