2022. augusztus 3., szerda

FOGYNAK AZ ORVOSOK ÉS AZ ÁPOLÓK, FELADJÁK A KÓRHÁZAK

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2022.08.03.


- Egymás után nyomtatják a papírokat a Népegészségügyi Központban: hol itt, hol ott kell felfüggeszteni az egészségügyi ellátást.

- A kórházak az orvosok, ápolók hiányával indokolnak. Nincs kit átvezényelni, és a Kórházi Főigazgatóság amúgy is tart a felmondásoktól.

- A helyettesítő kórházak sokszor 100-120 kilométerre vannak, a mentők dolga odavinni a súlyos betegeket.

- Térképre tettük a szünetelő ellátásokat. A megyei kórházak közül Szolnokon, Szekszárdon különösen nagy a baj.

Egyre több helyen szünetel az egészségügyi ellátás az orvosok és az ápolók hiánya miatt. Ha egy kórház képtelen tovább működtetni valamelyik osztályát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) másik intézményt jelöl ki helyette, akár többet is. Ezután a mentők dolga eldönteni, hová viszik a betegeket, attól függően, mennyire súlyos az állapotuk, és hová érnek el a leggyorsabban.

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban például július óta nincs gyermekintenzív ellátás, a legkomolyabb műtéteket szakdolgozók híján nem tudják elvégezni. A súlyos beteg gyerekeket 55-150 kilométerrel odébb, Kecskeméten, Miskolcon, Debrecenben vagy Budapesten látják el. Márciusban 11, áprilisban 8, májusban 9 napra budapesti kórházak vették át a sürgős szájsebészetet is orvoshiány miatt. A neurológiai és a stroke ügyelet szintén március óta küszködik.

Júniusban a kórház főigazgatója azt írta az NNK-nak, hogy a gyermekintenzívről átcsoportosított ápolókkal továbbra is működik a PIC-részleg, ahol többek közt a koraszülötteket látják el. De láthatóan ott is akadozik az ellátás, júniusban 13, júliusban 15 olyan nap volt, amikor nem tudták bevállalni a kockázatos szüléseket. Az érintett nőket Budapestre vitték, 100-140 kilométerre.

„Személyi feltételek átmeneti hiánya” miatt a sima szülőszobai ügyeletet sem tudták biztosítani június és július egy részében. Ezt a feladatot Mezőtúr és Karcag vette át, 50-70 kilométerre Szolnoktól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.