2023. január 22., vasárnap

HA AZ UNIÓ TÉNYLEG MEGELÉGELTE ORBÁN KÉTKULACSOSSÁGÁT, TARTSON IS KI EMELLETT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.01.22.


Inotai András szerint ma már valós a veszély, hogy Orbán kivinné Magyarországot az EU-ból, hiszen ha a pénz miatt bevezetik és alkalmazzák az elvárt jogállamisági változásokat, akkor összeomlik a diktatórikus rendszere, miután alkalmatlan alapvető demokratikus szabályok átvételére és betartására. A közgazdász professzorral a magyar miniszterek jövő héten esedékes brüsszeli tárgyalásainak hátteréről és hatásairól beszélgettünk. Úgy vélte – bár nincsenek erre vonatkozó értesülései –, hogy Orbán tudatta Navracsics Tiborral, ha nem ér el semmit, akkor kirúgja; ezért is küldte ki Varga Juditot még Navracsics előtt Brüsszelbe. Azon pedig mélységesen felháborodott, hogy Varga Judit szerint elvégezték a vállalásokkal kapcsolatos kodifikációt, s a szöveget társadalmi egyeztetésre bocsátották. „Hol, mikor, kivel? Ez a hazudozás teteje” – mondta.

Igazi magyar nagyhét lesz a jövő héten Brüsszelben: egymásnak adják a kilincset Orbán miniszterei, hogy különféle területek kapcsán, de ugyanarról, a pénzről, az uniós támogatásokról tárgyaljanak. Varga Judit igazságügyi miniszter a jogállamisági feltételességi eljárás miatt elfogadott törvénycsomagról egyeztet hétfőn és kedden az „EU fővárosában”, majd szerdán és csütörtökön Navracsics Tibor elvben területfejlesztési miniszter, ám elsősorban Orbán „jó rendőre” tárgyal a többi között az Erasmus és Horizont programokról. Navracsics a Partizánnak adott interjújában kijelentette, hogy egyelőre nem számít érdemi eredményekre, majd csak március végi határidőre kellene megegyezniük. Ám hozzátette: ha neki felróható okokból nem sikerül a megegyezés – azaz a pénz megszerzése –, akkor a korábbi ígéretéhez híven lemond.

Ám miközben sorra szaladgálnak ki kuncsorogni Brüsszelbe Orbán miniszterei, a magyar kormány újfent kekeckedik a szankciókkal: kiderült ugyanis, hogy levetetnének kilenc putyinista oligarchát a szankciós listáról. Hogyan gondolhatja Orbán, hogy sikerülhet neki meggyőznie az EU-t akkor, amikor ismét élesen szembefordul az összes többi tagállam által vallott értékekkel, s a közös érdekkel? 12 évig el tudott lavírozni, de a lufi – szemmel láthatóan – kipukkadt, s az EU besokallt. Miben bízik Orbán? Inotai Andrást kérdeztük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.