2023. január 9., hétfő

JÖNNIE KELL KÉT HÉT FAGYNAK, HOGY NE LEGYEN NAGYOBB BAJ

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2023.01.09.


Nagyon enyhe az idő, olyan meleg van, mintha tavasz lenne. Karácsony óta a tizenfokok sem ritkák, többnyire még éjszaka sincsenek mínuszok. Felmerülhet a kérdés: tönkremehet ettől az idei gyümölcs- és zöldségtermés? Emiatt megint drágulás jöhet, ami újabb összegeket szippant ki a pénztárcánkból? A Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetőjével jártuk körül röviden a témát.


„Az eddigi enyhe idővel még nincs semmi gond, de most már egy-két héten belül nagyon meg kellene érkezniük a fagyoknak, és az lenne a jó, ha azok február végéig ki is tartanának, vagyis addig most már igazi tél lenne, majd márciusban lassú, fokozatos lenne a felmelegedés” – mondta Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetője, amikor arról kérdeztük, milyen hatással lehet az idei magyar gyümölcstermesztésre a mostani, enyhe időjárás.

Ezen a télen szinte végig szokatlanul meleg volt, decemberben is pluszfokok voltak nappal, és éjszaka is csak ritkán ment 0 fok alá a hőmérséklet, de akkor se nagyon. Karácsony óta pedig olyan az idő, mintha nem is tél lenne, 10-12 fok vagy még több is előfordul nappal. Január 1-jén meg is dőlt a melegrekord: Sellyén 18,9 Celsius-fokot mértek. Néhol akár rügyező fákkal is találkozhattunk az utóbbi napokban.

A jelenség persze abból a szempontból nem teljesen meglepő, hogy az elmúlt években többször tapasztalhattunk már szokatlanul meleg teleket, és abban a szakértők többsége egyetért, hogy Magyarország éghajlata melegedni fog. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint egymást követik az elmúlt száz év legmelegebb évei. Sőt, sajnos Magyarország kicsit erőteljesebben melegszik a globális átlagnál.

A melegedés az országban várhatóan a nyári hónapokban lesz erőteljesebb, az évszázad végére 3-4 fokkal is nőhet a nyaraink átlaghőmérséklete, klímastratégiájában a magyar kormány is hasonló értékekkel számol. A nyáritól elmarad a téli melegedés, de ez is elegendő lesz ahhoz, hogy ne nagyon alakulhasson ki tartós hótakaró Magyarország nem hegyvidéki területein...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.