2023. január 12., csütörtök

SEHOL NEM MARADT LE ANNYIRA AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK BÉRE AZ ORVOSOKÉTÓL AZ UNIÓBAN, MINT NÁLUNK

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2023.01.12.


Elfogadhatatlannak tartja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), hogy tovább nyíljon az olló az orvosi és az egészségügyi szakdolgozói bérek között – többek között erről beszélt Lengyel Tibor, a MOMSZ alelnöke szerdán este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az érdekvédelem képviselője elmondta: azzal, hogy az egészségügyi szakdolgozók által várt béremelés nem valósult meg idén januárban, az orvosi és a szakdoglozói átlagbér aránya visszaesett a tavalyi 27 százalékról 21 százalékra, miközben az egészségügyi szaktárca korábban ennek az aránynak a 37 százalékra javítását tűzte ki célul. Lengyel hozzátette: már a 27 százalék is az uniós rangsor utolsó helyén állt. A MOMSZ szerdán ezzel kapcsolatban egy közleményt is kiadott.

A mentőtisztek „közeli viszonyban állnak az orvosi munkavégzéssel”, és a felelősségük is nagyon hasonló kiterjedtségű, magyarázta Lengyel, hogy miért lenne fontos közelíteni a két típusú bér színvonalat ahelyett, hogy a különbség.

Az alelnök szerint ez még jobban ki fog domborodni a kormány egy másik intézkedése nyomán, még pedig akkor, amikor az új egészségügyi szabályozás értelmében mentőszolgálat vidéken több helyütt átveszi az orvosi ügyeleteket, amely gyakorlatot egyébként szintén kifogásolt a szakszervezet.

Nincs konzultáció az érdekvédelem és a döntéshozók között, nem látnak esettanulmányokat sem, magyarázta Lengyel, aki nem tudott számszerű adatokkal válaszolni Rónai Egon műsorvezetőnek arra a kérdésre, hogy van-e, illetve milyen mértékű a munkaerőhiány a mentősök között. Lengyel Tibor szerint az Országos Mentőszolgálat nem bocsát a szakszervezet részére ezzel kapcsolatos adatokat. Annyit viszont el tudott mondani a kollégái beszámolói alapján, hogy rengeteg önként vállalt túlóra és többletfeladatok átvállalásával tudják teljesíteni csak a szolgálato
t...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.