2023. február 22., szerda

ISKOLÁK KÉT SZÉK KÖZÖTT A PAD ALATT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.21.


Kis magyar abszurd, hogy van egy iskola, amelynek tetőszerkezete durván beázik, és amikor az önkormányzat képviselője az illetékes tankerületi központ vezetőjéhez fordult, hogy kérje, végezzék el a szükséges javításokat, azt a választ kapta, erre nincs lehetőség. A tankerületnél ugyanis ilyen célokra, feladatokra egyetlen fillérnyi forrás sincsen. Pedig a karbantartás a fenntartó, vagyis az állam kötelessége lenne, még akkor is, ha az épület önkormányzati tulajdonban van. Sajnálatos, de valószínű, nem ez az egyetlen iskola, amely ebben a cipőben jár. Cikkünkből megtudhatja, hogyan is kerültek az intézmények két szék között a pad alá.


„Kőbányán a Kertvárosi Általános Iskola tetőszerkezete több helyen sérült, durván beázik. A teljes emeleti részen nyolc-tíz helyen a belső falak, gipszkarton-burkolatok rohadnak. Az udvarról is látszanak a leszakadt zsindelydarabok, amelyeket a szél itt-ott befújt a tető sarkaiba. Hogy a zsindelytető és a belső falak közötti faszerkezet a beázások miatt milyen állapotban lehet, azt csak sejtjük. A szarufák épületen kívüli részei korhadtak, a több évtizedes festés lepergett, már nem véd az időjárástól, van olyan szarufa amelyik gyakorlatilag teljesen elporladt az ereszcsatorna alatt. Ezek az állapotok, a vizesedő, rothadó, penészes falak ráadásul egészségügyi kérdéseket is felvetnek.” Ezt a nem éppen derűs képet ismerhettük meg az iskola állapotáról Kovács Róbert kőbányai önkormányzati képviselő Facebook- bejegyzéséből. Az ember ilyenkor arra gondol, mi sem egyszerűbb, ki kell javítani. Csakhogy épp itt kezdődnek a problémák.

Kovács Róbert ugyanis a Kelet-Pesti Tankerületi Központ vezetőjéhez fordult, hogy kérje, a további állagromlás, illetve a járulékos károk elkerülése érdekében végezzék el az iskolában a szükséges munkálatokat. Azt a választ kapta, hogy erre nincs lehetőség, a tankerületnél ilyen célokra, feladatokra egyetlen fillérnyi forrás sincsen. Kovács Róbert úgy gondolja, ez a megjegyzés valószínűleg az összes kőbányai, esetleg XVII. kerületi iskolára is vonatkozik. Ez annál is inkább így lehet, mert a többi kőbányai iskolában is akadnak gondok, van, ahol hasonló beázással küzdenek, vagy például a nyílászárókkal, fűtéssel, egyebekkel. A tankerületi vezető szerint nincs semmiféle forrás arra, hogy ezeket kezelni lehessen, és akkor lehetne valamiféle előrelépés, vagy pozitív elmozdulás, ha valaki adományozna rá. Sajnálatos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.