2023. február 22., szerda

HOGYAN TÉVEDHETETT MINDENKI EKKORÁT AZ UKRAJNAI INVÁZIÓVAL KAPCSOLATBAN?

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.02.21.


Oroszország 2022. februári invázióját megelőzően sokan kételkedtek abban, hogy megtörténik. Amikor megtörtént, a széles körű konszenzus az volt, hogy Ukrajna hadseregét szétverik, Kijevet napok alatt elfoglalják, a kormány megbukik. Ebből semmi sem következett be – még csak közel sem. Miért tévedtek ennyien?


2022. február 22-én Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főfelelőse telefonhívást kapott az Egyesült Államok vezető diplomatájától.

Borrell szerint az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken közölte vele, hogy Oroszország, miután hónapok óta hatalmas katonai erőt vonultatott fel Ukrajna határán, valóban invázióra készül.

„Tony Blinken felhívott, és azt mondta: A hétvégén meg fog történni – emlékezett vissza Borrell egy hónapokkal későbbi beszédében. – Valóban, két nappal később hajnali öt órakor elkezdték bombázni Kijevet. Nem hittük el, hogy meg fog történni. Nem hittük el, hogy háború lesz” – mondta.

Ahogy a háború dobpergése egyre hangosabbá vált a 2022. február 24. előtti hónapokban, a nyugati hírszerzők, katonai elemzők és politológusok azon fáradoztak, hogy megjósolják Vlagyimir Putyin orosz elnök szándékait. Azt is alaposan megvizsgálták, hogy mit lehet tudni Oroszország modernizált, megreformált és jól finanszírozott fegyveres erőiről – miközben az ukrán hadsereget rongyosnak és alulfelszereltnek tartották.

Sokan úgy vélték, hogy Oroszország nem indít inváziót. Tévedtek.

Sokan azt hitték, hogy ha mégis megteszi, Ukrajna hadseregét szétverik, Kijevet napok alatt elfoglalják, és a kormány megbukik. Ebben is tévedtek.

Egy év elteltével, miközben tombol a háború, és még mindig nem látszik a vége, az elemzők még mindig próbálják összerakni, hogy a nyugati világ nagy része hogyan tévedhetett ekkorát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.