2023. február 21., kedd

MAGYARORSZÁGON VAN VALAMI A LEVEGŐBEN – ÉS SAJNOS BE IS LÉLEGEZZÜK

SZABAD EURÓPA
Szerzők: NÉMETH DÓRA, SZALAI BÁLINT
2023.02.21.


Több millió magyar egészségét károsíthatja a hazai szállópor-szennyezés, attól függően, hol él. Ez főleg télen okoz súlyosabb helyzeteket, döntően ott, ahol fával vagy szeméttel tudnak csak fűteni a helyiek. Ábrázoltuk a szórványosan működő állami mérőműszerek elérhető adatait a téli szezonból, a Sajó völgyében például tartósan rossznak tűnik a helyzet. 


Az embereknek maguknak kéne kiharcolniuk az elviselhető levegőt a környékükön.

Ha az ember nem jut levegőhöz, viszonylag gyorsan meghal. De ha csak szennyezett levegőhöz jut, akkor is jellemzően jóval hamarabb hal meg a kelleténél, egyebek közt tüdő-, szív- és érrendszeri bajok alakulhatnak ki attól is függően, hogy mivel és milyen sokáig szennyezik.

Magyarországon pedig nem olyan jó a helyzet, évente ezres nagyságrendű ember élete múlhat azon, hogy itthon nem sikerül határérték alá csökkenteni a légszennyezés szintjét.

Jelenleg még elég nehéz lenne pontosan megbecsülni, hogy mondjuk egy szmogban álló játszótérre rendszeresen vitt gyerekek közül pontosan kik és milyen kockázattal lehetnek később asztmásak vagy tüdőrákosak szerencsésebb társaikhoz képest. Viszont nagyobb sokaságra vannak magyar becslések is, például 2014-ben azt becsülte a magyar állam, hogy Várpalotán minden 30 éves több mint egy évvel tovább élhetne, ha sikerülne határérték alá vinni a helyi légszennyezést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.