2023. február 23., csütörtök

SÍKLAKI ISTVÁN: A KORMÁNYSAJTÓ ORBÁN ÉS A FIDESZ ÖTÖDIK HADOSZLOPA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.22.


A kormánymédia azért akarja Orbánt a legjobb miniszterelnökként feltüntetni, mert a nyalizás teljesen természetes reakció azoktól, akiknek az a céljuk, hogy „jól feküdjenek” – véli Síklaki István. A szociálpszichológus szerint ennél azonban érdekesebb, hogy sokan olyanok is nagyra tartják Orbánt, akik egyébként nem különösebben szimpatizálnak vele. Ez az interjú a miértről, és arról szól, hogyan jutottunk idáig.


„Orbán Viktor nyomába se érnek az ellenzéki vezetők a magyarok szerint” „Orbán Viktor erős és hiteles politikus, nyugodtan kimondhatjuk: nekünk van miniszterelnökünk!” „Lánczi Tamás szerint Európában senki sem annyira autonóm és szabad, mint Orbán Viktor” Ilyen és hasonló címekkel jelentek meg a kormánypárti lapok. Miért van szüksége a kormányzati propagandának arra, hogy bebizonyítsa: Orbán a legjobb miniszterelnök?

Ennek két alapvető motivációja van, a talpnyalók részéről nyilvánvalóan a talpnyalás. Az, hogy Orbán a maga nárcizmusával ezt el is várja, magától értetődő. Vagyis ez a nyalizás, az előnyökért való hízelkedés, teljesen természetes reakció azoktól, akiknek az a céljuk, hogy „jól feküdjenek”. Ennél érdekesebb, hogy azért sokan olyanok is nagyra tartják Orbánt, akik egyébként nem különösebben szimpatizálnak vele. Ezt én arra vezetem vissza, hogy amikor az emberek olyan helyzetben vannak, hogy alattvalóként kénytelenek élni, mert a hatalom alattvalóként kezeli őket, ez az önbecsülésüknek nem egy kellemes állapot. Az alattvalók, amióta világ a világ, erre úgy reagálnak, hogy megpróbálják minél „nagyobbnak” nézni azt, aki uralkodik felettük. Mert sokkal kevésbé bántja az önbecsülésüket, ha egy „óriási”, egy „nagy ember”, egy „zseni” gyakorolja a hatalmat felettük, mintha szembe kellene nézni azzal, hogy egy ugyanolyan középszerű ember, mint akár ők maguk is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.