2023. március 14., kedd

AZ EMBER A JÖVŐBŐL: NEUMANN JÁNOS, A VILÁG EGYIK LEGZSENIÁLISABB MATEMATIKUSA

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2023.03.12.


Neumann János, vagy John von Neumann, ahogy angolul ismerik, annyira megelőzte a korát szinte mindenben, hogy lehetetlen lenne akár csak megtippelni is, hogy mit gondolt volna egy-egy mai problémáról – mondta Ananyo Bhattacharya, amikor arról kérdeztük, hogy vajon mit gondolt volna a Neumann a kvantumfizika újabb fejleményeiről, illetve az idő problémájáról. Bhattacharya a Neumannról szóló könyvének (Neumann János - Az ember a jövőből) bemutatójára érkezett Budapestre, itt beszélgettünk vele arról, hogyan talált rá a világhírű magyar matematikusra, és hogyan lehetséges, hogy a matematikus hiába lenne idén 120 éves, még mindig megkerülhetetlennek számít.

Mit tudhat ez az ember, hogy mindenhol ott van?

Bhattacharya eredetileg fizikusként végzett, majd éveken keresztül a Nature szerkesztőjeként dolgozott, de írt a Chemistry Worldbe, a Research Fortnightba és az Economistba is. Neumannról, ahogy elmondta, annyit hallott, mint bárki más: tizenévesen szembejött vele a neve, de nem egy régi szerelemről van szó. Idővel azonban feltűnt neki, hogy akármiről is van szó a közgazdaságtól a kvantumfizikáig, előbb-utóbb előkerül Neumann, ez pedig szöget ütött Bhattacharya fejébe.

Mit tudhat ez az ember, hogy hatvanöt évvel a halála után már nemcsak a tudománytörténészeket érdekli a neve, hanem a mai problémákban is relevánsnak számít, amit írt vagy mondott? A tudósokat ennyi idő alatt inkább elfelejteni szokás, nem újra és újra előszedni. Próbaképpen, és nem reprezentatív felmérésként, kiválasztott tíz különböző témájú tudományos-ismeretterjesztő könyvet, és megnézte a névmutatójukat. Miután kiderült, hogy tízből ötben megtalálható Neumann János neve, Bhattacharya úgy döntött, hozzátesz még egyet ehhez a sorhoz, és ír róla egy könyvet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.