2023. március 17., péntek

HA JÓL ALSZOL, TOVÁBB ÉLSZ

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.03.17.


Ma van az alvás világnapja, de hogyan derül ki, hogy jól alszol-e? Lehet-e hinni a telefonos applikációknak és az okosórás trekkereknek, érdemes-e alváskövetésre adni a fejünket, és képesek-e ezek az eszközök ténylegesen javítani az alvás minőségét?

A hosszú élet titka valószínűleg nem a nyugalom, hanem a rendes alvás: az Amerikai Kardiológiai Társaság éves konferenciáján februárban előadott tanulmány szerint a nők több mint két, a férfiak majdnem öt évvel is tovább élhetnek, ha nincsenek alvásproblémáik, reggelente kipihenten ébrednek. A kutatók több mint 172 ezer ember adatait elemezve ezen kívül azt találták, hogy a rossz alvás a halálesetek 8 százalékához járul hozzá.

Frank Quian, a bostoni Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ belgyógyásza és munkatársainak eredményei arra is rámutattak, hogy önmagában az alvás mennyisége nem elég ahhoz, hogy meghosszabbítsa az életet: az alvásminőség ugyanilyen fontos. A kutatók a jó alvás öt összetevőjét állapították meg:

1. az ideális alvásmennyiség naponta 7-8 óra;

2. hetente legfeljebb kétszer adódik probléma az elalvással;

3. hetente legfeljebb kétszer fordul elő idő előtti felébredés;

4. altató és más gyógyszerek nem kellenek az alváshoz;

5. legalább hetente ötször kipihent az ébredés.

A március 17-i Alvás Világnapja alkalmából nem árt rögzíteni, hogy ez az öt, egyszerűen abszolválhatónak tűnő összetevő sokkal kevésbé általános, mint amennyire gondolnánk. A Philips 2019-ben kiadott, 12 országot átfogó és 11 ezer válaszadót felvonultató felméréséből az derült ki, hogy a felnőttek 62 százaléka nem alszik jól, és mindössze tízből egy ember mondta azt, hogy kiválóan alszik. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben megsokasodtak a könnyű álmokat és az alvásminőség javítását ígérő alkalmazások és kütyük, amelyek az optimális ébresztés időzítésével, az alvási ciklusok nyomon követésével vagy épp a horkolás elemzésével igyekeznek javítani a felhasználók alvásélményét és közvetett módon az egészségét. Kérdés, hogy hihetünk-e a telefonos applikációknak vagy az okosórás trekkereknek. Érdemes-e alváskövetésre adni a fejünket, tudnak-e ezek az eszközök egyáltalán olyat mondani, amit nem tudtunk már eddig is a saját alvásunkról, és képesek-e ténylegesen javítani az alvást?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.