2023. március 17., péntek

MOK-ALELNÖK: AZ ETIKAI ÜGYEK ELVÉTELE MÉG SÚLYOSABB, MINT A KÖTELEZŐ TAGSÁG MEGSZÜNTETÉSE

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2023.03.17.


Folytatja a nyomásgyakorlást a kormánnyal szemben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – mondta a Szabad Európának Lénárd Rita, a kamara alelnöke. A törvénymódosítással megszüntetett kötelező tagság után olyan kamarát szeretnének, amelynek presztízse van, amely minőséget jelent, ahová megéri az orvosoknak belépni, és a betegek is szívesebben választanak majd olyan orvost, aki kamarai tag.


Már több mint egy hete annak, hogy közölték, 15 ezer tagjuk jelezte maradási szándékát a kamarában. Most hogy áll ez a szám?

A nyilatkozatokat fel is kell dolgozni, ezt nem tudjuk ennyire gyorsan csinálni, másrészt mérföldköveket akarunk megjeleníteni, tehát akkor jelezzük, amikor érdemi változás van, ezért nem közöltünk azóta új eredményt.

Mire számít, hol állhat meg ez a szám? Elégedett ezzel az ütemmel?

Ha az aktív tagsághoz (körülbelül 35 ezer) viszonyítjuk, akkor ez a 15 ezer jelentős szám. Azt gondolom, hogy a hónap végéig elérhetjük a 20-22 ezret. Az igazság az, hogy nemcsak egy hónap van, hanem később is vissza lehet lépni, tehát a törvény erejénél fogva a hatálybalépést követő harminc nap múlva megszűnik ugyan a kamarai tagsága azoknak, akik most nem nyilatkoztak maradási szándékukról, de semmi nem tiltja, hogy később visszalépjen az illető, ha elmulasztotta a határidőt, vagy meggondolta magát. Tehát ez egy folyamatosan mozgó szám lesz. Elsőre ezt egy nagyon szorosnak tűnő határidőként kezeltük, de egy folyamat lesz.

Voltak olyan vélemények, hogy a kötelező tagság megszüntetésével még nyerhet is a kamara. Ön mit gondol erről, a törvényi változások mennyiben befolyásolhatják a MOK érdekérvényesítő képességét, min változtat az új helyzet?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.