2023. március 16., csütörtök

HALMAI GÁBOR: A KORMÁNY NEM AKAR ÚJRA JOGÁLLAMOT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.03.16.


Halmai Gábor alkotmányjogász nincs meggyőzve arról, hogy az Európai Unió valóban akarja, hogy Magyarország visszatérjen azokhoz a feltételekhez, amelyek alapján 2004-ben felvették az uniós tagállamok közé. Az egyetemi tanár a Klikk Tv Tíz című műsorában arról is beszélt Bolgár Györgynek, hogy a rendszer megváltozásához más kényszerítő körülményekre is szükség van, akár az EU-n, de legfőképpen az országon belül.


Az Európai Unió alapvetően demokratikusnak elképzelt államok közössége, amely a tagállamok érdekei alapján szerveződik és működik. A fő érdek pedig a gazdasági érdek. Így hozták létre európai gazdasági közösségként, ami később, amikor már Európai Unióvá vált – a kilencvenes évek elején – kezdte azt hangoztatni, hogy egyszersmind értékközösség is. De még manapság sem ez a meghatározó eleme – vélte Halmai Gábor.

Az egyetemi tanár szerint, amikor az értékek megköveteléséről, kikényszerítéséről van szó, akkor nagyon sok esetben az EU, és az őt meghatározó tagállamok továbbra is alapvetően a gazdasági érdekeik szerint működnek. Az Európai Unió vezető tagállamai lényegében 2018 után kezdtek el azon gondolkodni, hogy gazdaságilag nem kifizetődő nekik továbbra is pénzelni egy olyan államot, amelyben a pénz elfolyik, nagy valószínűséggel oligarchák, vagy akár néhány vezető kezébe, vagy zsebébe vándorol. Ezért kezdték el védeni a saját adófizetőik, és ezen keresztül persze az Európai Unió befizetőinek az érdekeit. Ez jelenti a változást, ami viszont továbbra is gazdasági érdek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.