2023. március 16., csütörtök

ITT A GPT-4, AMI MÁR NEMCSAK SZÖVEGEKET, HANEM KÉPEKET IS TUD ÉRTELMEZNI

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2023.03.16.


Főznél? Elég lefotózni a hűtő tartalmát, és a GPT-4 azonosítja az élelmiszereket, majd több lehetséges receptet is ajánl. Az új modell kreatívabb, okosabb, pontosabb és biztonságosabb, mint a ChatGPT-t működtető GPT-3.5, és egy jogi szakvizsgán jobb eredményt ér el az emberi vizsgázók 90 százalékánál.


Nem revolúció, csak evolúció – így foglalhatók össze az első benyomások az OpenAI legújabb nyelvi modelljéről, a kedd este bemutatott GPT-4-ről. Még a mesterséges intelligenciával foglalkozó cég vezetője, Sam Altman is azt nyilatkozta, hogy az évek óta várt GPT-4- a nagy hype miatt valószínűleg csalódást okoz majd, ami tehát nem forradalmi újítás, de mindenképpen fontos lépcsőfok a generatív AI történetében.

Közel három éve annak, hogy az egykor nonprofitként működő, de ma már kis híján a Microsoft leányvállalataként szolgáló OpenAI megjelentette a GPT-3 nevű nagy nyelvi modelljét, amely ugyan chatelni még nem tudott, de már nagyjából hozta azt, ami a tavaly év végén ledobott ChatGPT varázsát adja. Egyszerű utasításra verset, esszét, kódot írt, utazási tippeket vagy életvezetési tanácsokat adott, és megtévesztően emberi szöveget generált.

Mindez a ChatGPT érkeztével sokkal interaktívabbá és gördülékenyebbé vált, ráadásul a chatbot már a 2020-ban kiadott GPT-3 finomított változatán, a GPT-3.5 modellen alapszik. A most bemutatott GPT-4 legnagyobb újdonsága az elődjeihez képest, hogy míg azok csak szöveget tudtak kezelni, az új változat úgynevezett multimodális modell, vagyis a szövegek mellett képekkel is dolgozik. Ez egyelőre csak a bemeneti oldalon igaz: egy feltöltött képet körbe tud írni, de szövegből még nem tud képet generálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.