2023. március 27., hétfő

MAJTÉNYI LÁSZLÓ: AZ AUTOKRÁCIA SAJÁTOSSÁGA, HOGY ELBUTUL, EGYE KORLÁTOLTABBÁ VÁLIK

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.03.26.


„Szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy ez a hazugságokkal operáló, állami, agyament média tisztességes embert meggyőzőn bármiről. Nagyon sokan egzisztenciális okból csinálnak úgy, mintha nem lenne problémájuk ezzel a hazugsággépezettel. A fideszes média egy acélkupolát borít több millió magyar állampolgárra, amelyen belül csak az állami propaganda és a bulvár jelenik meg” – így foglalta össze véleményét a köz- illetve állami médiáról, a sajtószabadságról a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, aki 1995 és 2001 között adatvédelmi biztos, 2008–2009-ben az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke volt. A beszélgetésben a jogász arra reagált, hogy a napokban Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a szervezet brüsszeli képviseleti irodájának megnyitóján azt mondta, „a közmédia a hitelesség, a tényszerűség bázisa a magyar hírpiacon, hitvallása a folyamatos innováció, a fejlődés.”


„Minden autokráciában a modell hasonló, de vannak érdekes különbségek. A ’60-as években egy olajozottan működő, manipulációs gépezet volt, de a rendszerváltozás előtti két évben óriási változások történtek és akkor a Magyar Nemzet, a Magyar Rádió, és a televízió is elkezdett valódi, hivatásos újságírókkal működni. Kinevelődött egy olyan újságíró nemzedék, amelynek tagjai lassan most fejezik be a pályájukat vagy éppen az életüket” – fogalmazott Majtényi László. Etalonként említette meg Baló Györgyöt.

Szerinte a magyar társadalom fogja még jobb arcát mutatni, vannak fénytörések és emlékeztetett, a rendszerváltás idején a magyar társdalom tényleges színvonala felett teljesített és jobbnak látszott, mint amilyen volt, most pedig rosszabbnak látszik, mint amilyen a valóságban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.