2023. március 27., hétfő

TRUMP RASSZIZMUST KIÁLTOTT, MERT HÁROM FEKETE ÜGYÉSZ EMELHET VÁDAT ELLENE, SZERINTE AZÉRT, MERT Ő FEHÉR

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.03.26.


Egészen véletlenül mindhárom ügyész fekete, akik legnagyobb eséllyel vádat emelhetnek hamarosan Trump ellen. Trumpot ez arra indította, hogy “rasszizmust” emlegessen, ami azt jelenti, hogy a három fekete ügyész szerinte azért nyomoz és készül vádat emleni ellene, mert ő fehér. Egészen véletlenül a három fekete ügyész egyetlen más fehér ember ellen sem készül vádat emelni, akik nem fizettek le egy pornószínésznőt kampánypénzekből a hallgatásért, nem csaltak dollármilliárdokat hamis értékbecslésekkel és nem akarták meghamisítani az elnökválasztás eredményét Georgiában.

A rasszizmus ezzel szemben az, hogy Trump észrevette a három ügyész bőrszínét. Az rasszizmus, hogy egyáltalán érzékeli, kinek milyen a bőrszíne, és ehhez kapcsolja a tevékenységüket. Egy olyan embernek, aki nem rasszista, fel sem tűnik, észre sem veszi, hogy milyen a vele szemben álló ember bőrének a színe. Egy embert lát és fel sem tűnik neki a bőrszíne. Trump rasszizmusára jellemző, hogy az ügyészeket a bőrszínük alapján azonosítja, ez alapján ítéli meg, és magát a rasszizmus áldozatának nevezi, mert ő fehér. Miközben a kérdés az, hogy megsértette-e a törvényeket vagy nem.

Trump “boszorkányüldözésről” beszél, miközben a vádemelés még nem ítélet. Neki joga van a védekezésre a bíróság előtt, s majd az esküdtek mondják ki, hogy a bíróság előtt bemutatott vádak és bizonyítékok alapján bűnös vagy nem bűnös. Ha az ügyészek elegendő bizonyítékot szednek össze, akkor a vádemelésről is esküdtszék dönt, de ha a vádemelés megtörténik, akkor csupán egy lépés választja el Trumpot a börtöntől, mert bíróság elé kerül, ahol már a bizonyítékok és a törvény alapján könnyen elítélhetik. Ám ha nem bűnös, akkor megvédheti magát, és felmentik.

Trump egész életében hihetetlen pénzeket fizetett ki sztárügyvédeknek azért, hogy elkenjék az ügyeket, kifárasszák a nyomozásokat, ellennyomozásokat indítsanak, s lejárassák a nyomozókat, a rendőröket és az ügyészeket, akik ellene nyomoztak. Egész életében bűnözőként így úszta meg a börtönt, mert előbb-utóbb mindenki beleunt vagy belefáradt azokba az aljasságokba és trükkökbe, amiket előadott. Veszte az lehet, hogy elnök lett, ezzel felértékelődtek a bűncselekményei, és vannak ügyészek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy senki nem állhat a törvények felett. Még Trump sem.

Kétségtelen, hogy Trump embereire talált az ügyeiben nyomozó ügyészek személyében, akiket nem tud megvesztegetni, megzsarolni és megfélemlíteni, akik kitartanak abban, hogy nincsenek kétféle törvények Amerikában, mindenkire ugyanazok a törvények érvényesek, az egyszerű emberekre és a volt elnökre is. Jellemzően, mindhárom fekete ügyész alsóbb társadalmi osztályokból érkezett, akik nem olvadtak bele a gazdagok “kéz kezet mos” világába, nem simítják el az egy kasztba tatozók ügyeit, hanem a törvényekhez ragaszkodnak.

Trump hivatali ideje alatt tudatosan cserélte le a különféle szövetségi bírókat saját híveire, helyezett vallási fanatikus kultúrharcosokat a Legfelsőbb Bíróságba. Az ellene nyomozó ügyészeket viszont választották, nem politikusok nevezték ki őket, különösen nem Trump. Ez az amerikai demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszere. Trump nem tudta megdönteni az elnökválasztást és nem tudta megdönteni az alkotmányos rendet, most pedig féltucat nyomozás zajlik ellene méghozzá adócsalásért, a pornószínésznő megvesztegetéséért, a választás elcsalására tett kísérletei, az államtitkokat tartalmazó dokumentumok ellopása és a Capitolium elleni támadás megszervezése és felbujtása miatt.

Ezek közül a legkisebb ügynek a Stormy Daniel pornószínésznő megvesztegetése miatt esedékes vádemelés számít, ami a leghamarabb bekövetkezhet. Trump előre bejelentette, hogy kedden letartóztatják és felszólította a híveit, hogy menjenek tüntetni és “vegyék vissza Amerikát”. Miközben egyértelmű, hogy nemcsak morálisan ítélhető el a pornószínésznővel folytatott afférja, majd a hallgatási pénz fizetése miatt, hanem bizonyított tény, hogy kétszeresen törvényt sértett, amiért börtön jár. Mindenki a január 6-i események ismétlődésétől tartott, de a vádemelés várat magára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.