2023. március 10., péntek

ORBÁN MEGIJEDT A LENGYEL-UKRÁN SZÖVETSÉGTŐL, ÖSZEOMLOTTAK A BIRODALMI ÁLMAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.03.09.


...Orbán félelme nem alaptalan, hogy összeomlanak a magyarok vezette közép-európai hatalmi központról szóló álmai, amit szintén kizárólag Putyin barátjának, az oroszok értelmetlen háborújának köszönhet. Orbán azt tervezte, hogy az általa leigázott Visegrádi Négyekkel, az általa gyarmatosított balkáni térséggel, az ő illiberális keresztény-nemzeti vezéri szerepével létrehoz egy “birodalmat” és ellensúlyt képez a Nyugattal szemben. Ehhez képest teljesen magára maradt, mindenki elfordult tőle, és döbbenten látja, hogyan felértékelődtek a lengyelek, akik hasznot húznak a háborúból.

Irigykedve nézi, hogy az amerikaiak odatelepítik a haderőt, oda küldik a támogatást, odamegy az amerikai elnök (onnan vonatozik nagy titokban Kijevbe, amihez kellett a lengyelek professzionális együttműködése is, például Orbán sem tudta meg, és nem tudta időben jelenteni Putyinnak), s odamegy a pénz. A lengyelek ezt nem számításból teszik, hanem őszinte és tisztességes magatartásuk “jutalma” ez, mert tisztában vannak az oroszok kilétével, becsületesen és emberségesen állnak hozzá a háborúhoz és az ukránok önvédelmi szabadságharcához. Ők tényleg segítik a menekülteket.
*
Orbán rémálmaiban pedig felrémlett, hogy nem ő lesz itt a közép-európai gazdasági nagyhatalom politikai vezetője, nem Budapest és Magyarország lesz a központja, s nem az illiberális fasizmus lesz az együttműködés kovásza. Hanem az oroszellenesség, ami Lengyelországot újra összehozta az Európai Unióval, és megértették, hogy nekik az európai jogállamisághoz jobb kötődni, mint az orosz illiberális keresztényfasizmushoz. Ezért hajlandóak engedni a diktatórikus rendszer álmaiból, és teljesíteni az EU demokratikus normáit, s Lengyelország lesz a közép-európai nagyhatalom.

Orbán rémálmai ezzel nem értek véget. A lengyelek igazi barátságot építettek ki az ukránokkal, s ha vége lesz a háborúnak, a lengyelek előtt megnyílik az út Kijev felé, az ukránok partnerek lesznek mindenben. Orbán nem mulasztotta el megállapítani, hogy Ukrajna 18 milliárd eurót kapott az EU-tól, ugyanennyit az amerikaiaktól, és sötét szemei előtt megjelentek az uniós felzárkózási pénzek és további támogatások, amelyeket nem ő kap meg, hanem az ukránok, s közvetve velük együtt a lengyelek. Orbán kimarad mindenből. Kigolyózta magát és Magyarországot mindenből.

Már azzal is számol, hogy Ukrajna (“ami megmarad belőle”) az EU és a NATO tagja lesz, ez egyben azt is jelenti, hogy Oroszország, amire ő minden lapot feltett, meggyengül. Ez a szélsőjobboldal meggyengülését is jelenti Európában. Orbán eljelentéktelenedik, gazdaságilag elsorvad. Nem a közép-európai gazdasági hatalom vezetője és központja lesz, hanem egy senki, akit elkerül a pénz, a politikai hatalom és a befolyás. Egy lenézett, megvetett, mindenki által utált senki lesz, aki nyomorult és szánalmas megtűrt pojáca a fasiszta ideológiájával egy jelentéktelen csóró kis ország élén.

Ezek a rémálmok jelentek meg Orbán szemei előtt, és csak abban bízhatunk, hogy életében egyszer igaza lesz, és bekövetkezik, amitől fél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.