2023. március 10., péntek

HIÁBA MENTEK MILLIÁRDOK A FÉRŐHELYEK BŐVÍTÉSÉRE, MÉG MINDIG CSORDULTIG VANNAK AZ ORSZÁG BÖLCSŐDÉI

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.03.10.


Az ország több pontján, egészen pontosan 7 járásban haladja meg a bölcsödébe beíratott gyerekek száma a férőhelyekét, több tucat járásban pedig 95 százalék fölötti a kihasználtság. Ez ugyanakkor jelentős javulás az öt évvel ezelőtti állapothoz képest. Akkor 7 járásban egyáltalán nem volt bölcsőde, 25 járásban pedig meghaladta a száz százalékot a kihasználtság. A bölcsődei férőhelyek bővítése az elmúlt években kiemelt célja volt a kormánynak, sok milliárd forintnyi központi vagy EU-s forrás ment el rá – az eredmények elmaradnak a várttól.

Keservesen lassú bővülés – és egy jó trükk

A kormány bölcsődeprogramjának teljes körű értékelését most nem végezzük el, de a Központi Statisztikai Hivatal bölcsődei férőhelyekről szóló friss adatösszefoglalója alapján érdemes néhány tényt és trendet rögzíteni.

Az EU-tagállamok többségével ellentétben a magyar kormány GDP-százalékos szociális védelmi költései alacsonyak és egyre kevésbé is vállal szociális felelősséget: 2019-ben mindösszesen ez 16,4 százalék volt, a 2021-es előzetes adatok szerint pedig 17,3 százalék, miközben 2003 és 2013 között ez végig 20 százalék fölött járt. Viszont a működő bölcsődei férőhelyek száma emelkedett az elmúlt években.

2017-től minden évben több volt a férőhely, mint az előző évben, és ezek a számok egyúttal mindig a 2000 utáni csúcsot is jelentettek.

2022-ben a bölcsődei férőhelyek száma már átlépte az 55 ezret. Ez durván ötezerrel több, mint a 2020-as, tízezerrel, mint a 2017-es, és húszezerrel, mint 2011-es adat.

Mindehhez hozzátartozik, hogy 2016-ról 2017-re azért ugrott meg több ezerrel a férőhelyszám, mert a családi napköziket – amelyek valójában nem intézmények, hanem kis létszámú otthoni csoportok – átcsoportosították a bölcsődei ellátáshoz. Így ezzel az átnevezéssel mintegy 6 ezerrel megnövelték a hivatalos bölcsődei férőhelyszámot. Az is tény, hogy 2017-től a magán fenntartású bölcsődék is nagyot lendítettek a férőhelyszámon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.