2023. március 27., hétfő

RÓNA PÉTER: EGY NYUGATI DEMOKRÁCIÁBAN A TÁRSADALOM DIKTÁL A HATALOMNAK, ÉS NEM FORDÍTVA

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.03.27.


Magyarországnak nincs a szó valódi értelmében elfogadott alkotmánya, hozzáteszem sosem volt, még a ’49-es sem – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Róna Péter közgazdász, az oxfordi egyetem tanára. Egy alkotmány megbízást jelent a társadalom részéről a hatalomnak, és arról szól, hogy a hatalmat hogyan lehet a társadalom jóváhagyásával, beleegyezésével megszerezni, miként lehet gyakorolni, milyen intézményrendszert lehet építeni, milyen hatáskörökkel, és mi az, amivel a hatalom nem foglalkozhat. Mint mondta, az Alkotmányt nem véletlenül nevezte át Alapörvénynek a Fidesz. A ’49-es Alkotmány és most az Alaptörvény is a társadalom bevonása nélkül jött létre. Ennek az érvényesítéséhez pedig szükség van társadalmi megállapodásra, ezt nem lehet hatalmi eszközzel ráoktrojálni a társadalomra.


Azzal nem érdemes foglalkozni, mit mond a Fidesz, mert folyamatosan hazudik, Magyarországon nem zajlott le semmiféle társadalmi folyamat az alkotmányozással kapcsolatban és az Alkotmány ide vonatkozó bejegyzése is kimondja, hogy az alkotmányozásról népszavazást nem lehet rendezni – mutatott rá Róna Péter. „Tehát a társadalomnak nincs joga beleszólni, hogy mit tartalmaz. Ez az Alaptörvény éppen olyan törvény, mint a többi 42 kétharmados törvény, amelyet be kell tartani, de ez nem Alkotmány. Az Alkotmány attól válik Alkotmánnyá, hogy társadalmi konszenzuson alapul.”

Igaz, a Fidesz kétharmados felhatalmazást kapott arra, hogy kormányozzon, és igaza van abban, hogy a döntései legitimek, de attól még ez a dokumentum nem Alkotmány. „Joga van meghozni 43 kétharmados törvényt, beleértve az Alaptörvényt, és ezzel kormányozni, de ez életveszélyes helyzet. Az, hogy van politikai felhatalmazás a kormányzásra, nem jelenti azt, hogy a kormányzás alkotmányszerű.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.