2023. április 14., péntek

AZ ÉLELMISZERÁRSTOP EGY IDEIG MÉG BIZTOSAN MARAD

TELEX
Szerzők: WEILER VILMOS, PRESINSZKY JUDIT
2023.04.14.


Egyelőre még nem tart ott az infláció, hogy az élelmiszerekre kivetett árstopokat kivezessék, mert „ami eddig történt, az kevés”, mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök ezzel bejelentette, hogy az árstop egy ideig még biztosan marad.

Orbán szerint az jó, hogy van néhány olyan élelmiszer, aminek lecsökkent az ára, a boltosok meg azon versengenek, ki tudja azt a legolcsóbban adni, „de sajnos ennek a spektruma, mezője még szűk”, szóval ez még kevés terméknél van így.

A miniszterelnök mindenesetre abban reménykedik, hogy az infláció csökkenése áprilisban érzékelhetőbb és általánosabb lesz, tehát nem csak egy-egy terméknél, május-június környékén pedig már határozott esésre számít. „Beadtuk az inflációcsökkentő vakcinát, most várjuk a gyógyulást”. Márciusban az infláció 25,2 százalék volt (januárban 25,7, februárban 25,4 százalék), erre most Orbán úgy reagált, „biztató a néhány tizedszázaléknyi csökkenés, de ez sajnos nagyon kevés”.

2022. január 12-én jelentette be a kormány, hogy az élelmiszerek drágulása miatt február elsejétől a 2021. október 15-i áron befagyasztják hat alapvető élelmiszer árát. Ezek akkor a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej volt, a listát két nappal később a csirke far-háttal egészítették ki...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.