2023. április 14., péntek

TÍZ ÉVE BÍRSÁGOLJA KÖVÉR LÁSZLÓ AZ ELLENZÉKIEKET, AKIK NEM ÉRTIK, HOGY JÓ IDEJE MIÉRT NEM KAPNAK BÜNTETÉST

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2023.04.14.


Tíz év alatt több mint 100 millió forint pénzbüntetést szabtak ki a parlamentben – jórészt ellenzéki képviselőkre. Feltűnő ugyanakkor, hogy jó ideje jelentősen megfogyatkozott a bírságok száma. Miért? Tíz év alatt megszelídült volna Kövér László, vagy sikerült levágnia az ellenzék nyelvét? És miben következetlen a házelnök?


Az idén lesz tizedik éve, hogy pénzbírsággal sújthatnak valakit a parlamentben azért, ha megsérti az Országgyűlés méltóságát a viselkedésével, a szavaival, esetleg rendbontással megakasztja vagy megzavarja a T. Ház működését, illetve ha nem engedélyezett szemléltetőeszközt használ.

Temérdek bírságtípusra akadt példa 2013 óta, íme, a legfontosabb számok az évfordulón:

- eddig összesen 162 képviselői büntetés született, összesen közel 111,5 millió forint értékben.

- Tíz fideszes kapott eddig bírságot 2013 óta, fejenként mindig 50 ezer forintot: azaz mindösszesen félmillió forint értékben sújtotta őket a házelnöki szigor. A többi 111 milliónyi büntetést ellenzéki képviselők kapták.

- A legnagyobb büntetés közel tízmillió forint volt, ezt az összeget kétszer szabta ki Kövér László.

- A házelnök 2018. december 12-én lehetett a legdühösebb: ezen a napon több tucat ellenzéki képviselőre közel 45 millió forintnyi büntetést szabtak ki, miután a túlóratörvény ellen különböző eszközökkel tiltakoztak az Országgyűlésben, elfoglalták az elnöki pulpitust is.

Kövér büntetési stratégiája olykor még azok számára is rejtély, akik a leginkább érintettek – ők a többszörösen megbüntetett képviselők.

Az elmúlt tíz év büntetési gyakorlatát taglaló összeállításunkból ugyanis az derül ki, hogy az eddigi több mint 160 eset alapján csak tippelni lehet, pontosan mi alapján és hogyan büntet Kövér László, akinek a „szankcióit” ellentmondások és következetlenségek is jellemzik. Eközben az is látszik, hogy az ellenzéki pártok több mint négy éve nem szerveztek közös „balhés” akciót, ebben pedig (az előválasztásnál is látható) politikai konszenzus hiányán túl a brutálisan megemelt bírságoknak is szerepe lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.