2023. május 17., szerda

A BALESETBEN SÉRÜLTEK UNIÓS KÁRTÉRÍTÉST KAPHATNAK - NAGYON MEGVÁLTOZHAT MAJD A KGFB

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.05.17.


Módosulnak az uniós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szabályok. Jelentős változás például, hogy a balesetek súlyos sérültjei Európa-szerte méltányos kárkifizetésre válnak jogosulttá. Egyszerűsítik és egységesítik a kártörténeti igazolásokat is. Mindez még az idén változást hozhat nálunk is.


Négy ponton is belenyúlnak a kgfb-szabályokba az uniós hatóságok – hívta fel a figyelmet egy szakmai cikkben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértője. Ha egy külföldi biztosító csődbe megy, a kárkifizetésre jogosultak a lakóhelyük szerinti tagállamban igényelhetik kifizetésüket. Még akkor is, ha nem az ott bekövetkezett baleset következtében szenvedtek kárt. Minden uniós tagállamban biztosítani kell, hogy a károsultak számára könnyen érthető módon álljanak rendelkezésre a kártérítés igénylésére vonatkozó lényeges információk (például, hogy melyik szervezethez kell fordulniuk).

Magyarországon nagyon nagy változást hozhat, hogy a személyi sérülések esetén a biztosítási fedezet legkisebb összegét úgy kell kiszámítani, hogy minden súlyos sérülést szenvedő személy teljes és méltányos kártérítésben részesüljön. A jövőben a legkisebb biztosítási fedezet meghatározására referenciaértékként az Eurostat által közzétett harmonizált fogyasztói árindexet kell majd alkalmazni.

A személyi sérülésekre fizetett, úgynevezett sérelemdíj magyar gyakorlatára a nagyon tragikus veronai buszbaleset miatt vetült nagy figyelem. (Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, mikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett.) Az autóbusz üzembentartójának gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a Groupama Biztosító kezelte. A biztosító végül a magyar bírói gyakorlatban általánosnak tekinthető összeg többszörösét térítette sérelemdíjként, a károsultaknak közel kétmilliárd forintot fizettek ki. Mindez azonban évekig húzódó folyamat volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.