2023. május 7., vasárnap

DE MÉGIS MINEK ÖRÜLJENEK AZ ANYÁK ANYÁK NAPJÁN?

TELEX
Szerzők: IVÁN-NAGY STILVIA
2023.05.07.


Valószínűleg nincs olyan gyerek, és felnőtt sem ma Magyarországon, aki ne lenne tisztában azzal, hogy május első vasárnapja az anyák napja, őket köszöntik kicsik és nagyok virággal, verssel, kis mütyürkékkel. De kiről és miről szól vajon az anyák napja, és van-e értelme egyáltalán? Pro és kontra vélemény arról, érdemes-e az ünnepet tartani.

Az internet emlékezete szerint Magyarországra egy államtitkár felesége, Petri Pálné hozta be az anyák napi ünnepség ötletét Amerikából, és az első eseményt majdnem 100 éve, 1925. március 8-án tartották meg. Más források (Budapesti Hírlap) szerint már ennél hamarabb, 1910-ben is szerveztek anyák napi ünnepséget Budapesten – igaz, ez a pünkösd hétfőre szervezett nap azoknak az anyáknak szólt, akik „éhezve, mindent nélkülözve, a nyomorral küzködve veszik ki részüket a természet teremtő munkájából és uj polgárokat adnak a hazának. Hadd nyíljék tavasz az ő számukra is”.

Az eseményt később a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt karolta fel, és emelte országos szintűvé, így: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó »anyák napját«, ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” Néhány évvel később, 1928-ban már rendelet szólt az anyák napi iskolai ünnepélyről.

Ma rendelet ugyan nem szabályozza, de nem telhet el május eleje az anyák köszöntése nélkül. Sokak számára az ünneplés kihagyhatatlan és fontos része mind a gyerekek, mind az anyukák életének, mások azonban azt mondják, nincs értelme a felesleges stresszt okozó óvodai és iskolai rendezvényeknek. A Telex két szerzője pro és kontra mondják el az érveiket az ünnep ellen és mellett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.