2023. május 15., hétfő

MOST AKKOR MI VAN AZ UNIÓS PÉNZEKKEL?

TELEX
Szerző: MÁRTON BALÁZS
2023.05.15.


Az utóbbi hetekben felpörögtek az események az uniós támogatások körül, amelyek jelentős részét blokkolják különféle eljárások. Miniszterek mennek Brüsszelbe, biztosok jönnek Budapestre, röpködnek a hol derűlátó, hol szigorú nyilatkozatok, de közben gyakorlatilag még mindig ugyanott állunk, mint március végén, amikor elvileg végezni kellett volna a tárgyalásokkal.

Mi történik, egyáltalán mi a befagyasztások jelentősége, ha közben írnak ki uniós pályázatokat, milyen pénzek jöhetnek hamarosan és mi az, aminél kilátástalannak látszik a helyzet? Elmagyarázzuk.

Hogyan kapunk egyáltalán pénzt az EU-tól?

Az EU-tól most még a szokásosnál is több pénz jöhetne, mert a koronavírus-járvány után egy egyszeri helyreállítási alapot is létrehozott. Mellette továbbra is ott a „rendes”, 2021-ben indult hétéves költségvetés. Innen egyrészt közvetlen uniós programokból jön a pénz, de a nagyobbik rész közvetve, a tagállami kormányokon keresztül érkezik.

Nagyon leegyszerűsítve

1. először el kell kezdeni kiírni a pályázatokat,

2. amelyeket nagyrészt a kormányok előfinanszíroznak (ezt a kormány tavaly december óta megteheti),

3. a megvalósítás után

4. küldik a számlákat Brüsszelbe, végül pedig

5. jönnek az eurók az államkasszába.

A pénz lehívására ráadásul még a költségvetési időszak vége után három évig van lehetőség.

Mi az, amit megkapunk?

Ennek köszönhető a most bejövő pénzek legnagyobb része – azaz még az előző, 2020-ig tartó időszakból jönnek, mert a plusz három év idén jár le. A kormány tavaly ősszel is azzal számolt, hogy idén legalább felerészben ezen az úton érkeznek az (akkor még durván hétmilliárd euróra saccolt) uniós források.

A felfüggesztések nem érintik a Közös Agrárpolitikából érkező mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokat sem. A külön agrárpolitikai tervet még tavaly novemberben hagyták jóvá, de Ujhelyi István EP-képviselő felrótta a kormánynak, hogy még azóta sem írtak ki belőle új pályázatokat. (A pénz nagyobb része nem pályázatokra, hanem területalapú támogatásokra megy.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.