2023. május 17., szerda

NYUGDÍJASOK EZREINEK MEGÉLHETÉSÉT HAGYTÁK ELVESZNI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG DÖNTÉSEI

MÉRCE
Szerző: SZABÓ ATTILA
2023.05.17.


Múlt héten döntött az Alkotmánybíróság Smidróczki István kisnyugdíjas két alkotmányjogi panaszáról, melyekben azt sérelmezi, hogy a kormány rendeletei alaptörvény-ellenesen zárják ki őt a nyugdíjemelésre jogosultak köréből, ellehetetlenítve ezzel a mindennapi megélhetését.

A panaszok határozott elutasításában benne van minden, amit ma a magyar államról tudni érdemes: szociális érzéketlenség, jogkorlátozó szemlélet és intellektuális hanyatlás.

A kisnyugdíjas polgár

A megélhetési költségek drasztikus megugrásának következtében a rendes novemberi nyugdíjemelés mellett tavaly júniusban is volt egy rendkívüli nyugdíjemelés. Smidróczki István nagyhegyesi nyugdíjas azzal a panasszal kereste meg a TASZ jogsegélyszolgálatát, hogy hiába érinti az infláció nagymértékben az ő nyugdíját is, ő mégis kiesik mind a rendes, novemberi emelés, mind pedig a rendkívüli, júliusi emelés kedvezményezettjei közül. Az emelések ugyanis mindkét esetben azok számára voltak biztosítottak, akik 2021. december 31. előtt mentek nyugdíjba.

Stabilabb gazdasági helyzetben ez nem okozna problémát, azonban, ahogyan a hozzánk forduló Smidróczki István elmondta, ő 2022. március elején ment nyugdíjba, így neki pont a nagy inflációs sokk előtt állapították meg az ellátását.

Azaz, a nyugdíja még semennyiben nem tudott az inflációra reagálni, miközben már másnaptól nagyon intenzíven elkezdett elértéktelenedni.

Mindezt úgy, hogy a számára megállapított nyugdíj bőven a létminimum alatti volt. Az emelésből kimaradás így az ő esetében a szó szoros értelemében vett megélhetését tette lehetetlenné.

A TASZ alapvetően nem foglalkozik ugyan társadalombiztosítási vagy nyugdíj kérdésekkel, de Smidróczki annyira pontosan elmondta, hogy miben áll a sérelme, hogy mi az eljárásjogi tudásunkkal segítettünk neki két alkotmányjogi-panasz megírásában. Erre azért is volt szükség, mert a nyugdíjemelésekről a kormány rendeletben rendelkezett, az ezzel kapcsolatos döntést sem közigazgatási, sem más jogvitában nem lehet támadni. Smidróczki az egyik panaszban a rendes nyugdíjemelést, a másikban pedig a rendkívüli nyugdíjemelést támadta.

Az érvek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.