2023. május 10., szerda

NYUGDÍJKORREKCIÓ, NYUGDÍJKIEGÉSZÍTÉS ÉS MÉLTÁNYOSSÁGI NYUGDÍJEMELÉS KELLENE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.05.09.


Három területen is kormányzati lépésre lenne szükség a nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében – véli Katona Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértője. Mint mondja, minél előbb – öt százalékos – nyugdíj-kiigazítást kellene végrehajtani, a legalacsonyabb nyugdíjakkal rendelkezőknek 75 ezer forintos egyszeri kiegészítést kellene adni és vissza kellene állítani a méltányossági nyugdíj-kiegészítés jogintézményét. Ugyanakkor nem derűlátó, ismerve az Orbán-kormány(ok) gyakorlatát.


Egyre több szó esik – szakmai körökben is – arról, hogy az idén újfent elengedhetetlenné válik az év közbeni nyugdíjkiigazítás. Habár az idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, s a kormány szemmel láthatóan még mindig kitart a mérték helyessége mellett. Legalábbis az Európai Uniónak a napokban benyújtott konvergenciaprogramban továbbra is ekkora idei inflációval számol (miközben van olyan tétel, mutató, amin módosított a korábbiakhoz képest, a többi között megemelte az idei hiánycélt). Mindezt egyébként úgy, hogy a szakértők 18-20 százalékos idei éves drágulási ütemet jeleznek előre, s még a jegybank prognózisa is meghaladja a kormányét (15 és 19,5 százalékos sávban adja azt meg a márciusi Inflációs Jelentés).

Ami pedig a tényeket illeti: a várakozásokkal és a reményekkel szemben, márciusban még nem mérséklődött optimizmusra okot adó mértékben a fogyasztói árak drágulásának üteme. S habár az elemzők és a szakértők egyaránt arra számítanak, hogy drasztikusan majd csak a második félévtől lassul az infláció (akkor már a bázis is nagyon magas lesz, ez indokolja a majdani komolyabb fékeződésre vonatkozó prognózisokat), az év eleji folyamatok így is csalódást keltettek.

Most szerdán majd okosabbak leszünk, hiszen a Központi Statisztika Hivatal most teszi közzé az áprilisi inflációs gyorstájékoztatóját, de a Portfolió elemzői konszenzusa még mindig 24 százalékos mértéket valószínűsít (ez is csak 1,2 százalékponttal marad el a márciusitól).

A nyugdíjas kosár ennél is magasabb inflációt mutat, márciusban 26,7 százalékos volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.