2023. május 17., szerda

„PINCÉBE KELLENE ZÁRNI A MAGYAR PÁRTVEZETŐKET” – CSÁKY PÁL SZLOVÁKIA ÚJ KORMÁNYFŐJÉRŐL, KISEBBSÉGPOLITIKÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2023.05.16.


„Aligha tudja megmutatni, mit tud, mert nincs parlamenti támogatottsága” – mondja Csáky Pál Ódor Lajosról, aki tegnapi eskütétele után Szlovákia miniszterelnöke lett. Az egykori miniszterelnök-helyettes szerint az új, szakértői kabinetet vezető kormányfő ugyan vállalja magyar identitását, de kisebbségi témákban soha nem nyilvánult meg és várhatóan nem is fog. A szeptemberi előrehozott választások nagy esélyese a nacionalista Robert Fico; a magyar kormánysajtóban őt dicsérő cikkeket felvidékiként Csáky Pál kényelmetlen érzéssel olvassa. Szerinte ugyanis a világ sem Fico-ügyben, se más témában nem arra megy, mint amit Budapesten kitalálnak. „A Fidesz kilépése a Néppártból egyike volt a magyar önáltatásoknak, márpedig ezek mindig megbosszulják magukat” – mondja az egykori néppárti európai parlamenti képviselő. Szerinte a határontúli magyaroknak az ukrajnai orosz agresszió nagyon rosszat tett, ugyanis az európai államok gyanakvóbbak lettek a kisebbségi jogvédelemmel szemben. Nagyinterjú.


– Szlovákia mindmáig egyetlen magyar miniszterelnök-helyettese örül az első magyar miniszterelnöknek?


– Vegyesek az érzéseim. Ódor Lajost hosszú évek óta ismerem, pályája kezdetén, a második Dzurinda-kormány idején megszavaztam, hogy bizonyos posztokra kerüljön, jó szakembernek tartom. Ugyanakkor ilyen kaotikus helyzetben a szlovák miniszterelnöki posztot de facto két hónap aktív időtartamra elvállalni kamikáze-akcióval egyenértékű. Szeptemberben már választások lesznek, nyáron pedig a parlament nem ülésezik. A probléma második része, hogy ezt a kabinetet mindenki Zuzana Čaputová köztársasági elnök bábkormányának tartja. Az új és a régi ellenzék részéről minden kritika, ami az elnök személyével kapcsolatos, Ódor Lajosra is záporozik majd. Aligha tudja megmutatni, mit tud, mert nincs parlamenti támogatottsága.

– Ódor Lajos magyar iskolákban tanult, ugyanakkor teljes pályáját a szlovák pénzügyi szférában végezte. Vállalja magyarságát?

– Igen, de magyar ügyekben soha nem volt aktív. A magyar nemzeti politikától mindig távol tartotta magát, legközelebb a szlovák liberálisokhoz és Čaputová elnökasszony Progresszív Szlovákiáért pártjához áll. Közgazdászként kiváló, de neki most egy politikailag tapasztalatlan emberekből álló, parlamenti támogatottsággal nem rendelkező kormány élén kell majd egyensúlyoznia, nehéz helyzetben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.