2023. május 15., hétfő

„SZÉGYELLEM, HOGY A PEDAGÓGUSTÁRSADALOM TAGJA VAGYOK”

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.05.15.


Bár a sztrájk törvényes tiltakozási forma, sok tanár akkor sem vállalja, ha egyébként elégedetlen a közoktatás helyzetével. Vannak azonban, akik még egyedül is hajlandóak beszüntetni a munkát.

A legutóbbi, április 24-ei egységes sztrájkban, amit a pedagógus szakszervezetek hirdetett meg, tiltakozva a pedagógusok jogait korlátozó új státusztörvény tervezete ellen, az érdekképviseletek szerint megközelítőleg tízezer pedagógus vehetett részt. A sztrájkolók száma ugyan elmaradt az egy évvel korábbi sztrájknapok részvételi arányaitól, ám most több olyan iskola volt, ahol a tantestület nagy többsége – egyes intézményekben 95-98 százaléka – beszüntette a munkát. Akadtak azonban olyan iskolák is, ahol kevés vagy mindössze egyetlen pedagógus, iskolai dolgozó sztrájkolt.

Közéjük tartozik Belányi Csaba is, aki informatikus végzettséggel jelenleg rendszergazdaként dolgozik egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei iskolában, de óraadóként is alkalmazták más, környékbeli intézményekben. Nevelés-oktatást segítő munkatársként április 24-én egyedül lépett sztrájkba, a pedagógusok közül senki sem csatlakozott hozzá.

– A tantestület húsz százaléka szakszervezeti tag, de közülük sem sztrájkolt senki, pedig leginkább nekik kellene példát mutatniuk. Most még van lehetőségünk, hogy fellépjünk a státusztörvény ellen, ha bevezetik, akkor már szinte mindegy lesz.

Ha tétlenül nézzük, ami történik, a pedagógusok a legkizsákmányoltabb munkavállalókká válnak. A lelkiismeretével pedig mindenkinek magának kell majd elszámolnia

– nyilatkozta a Népszavának.

Elmondta azt is, korábban „iskolán kívül és belül” is voltak megmozdulások, ezekben többen részt vettek, de mostanra egyedül maradt. Úgy tudja, többen személyes okokból maradtak távol a sztrájktól:

van, aki fél, hogy problémája lehet belőle; van, akinek ez az utolsó tanéve és hamarosan úgyis nyugdíjba megy; egy pedagógust pedig a vállalkozóként dolgozó férje beszélt le a sztrájkról, mert attól tart, nem vetne jó fényt a vállalkozására, ha kiderülne, hogy a felesége is a sztrájkolók között van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.