2023. május 15., hétfő

MÁJ. 14: BÁMULATOS! AZ UKRÁNOK LÉGI RAJTAÜTÉST HAJTANAK VÉGRE

JELENTÉSEK UKRAJNÁBÓL
Szerző: Jelentések...
2023.05.14.



A legfrissebb információk a háborúról minden nap este 8 órakor. Ez a csatorna az eredeti "Reporting from Ukraine" hivatalos magyar nyelvű változata. 

A főcsatorna 0 órakor sugározza az angol nyelvű változatot. Itt -20 órával később- a magyar nyelvű változatot kapod. 

A videók egy ukrántól származnak, aki elég közel él a fronthoz. A tudósítás tehát biztosan nem 100%-ban semleges, de a lehető legobjektívebb. 

A kutatás a következőkön alapul: hivatalos ukrán és orosz források, Institute for the Study of War, a közösségi médiában közzétett bejegyzések, katonai elemzők és bloggerek, helyi hírek, Telegram-csatornák és geolokációs felvételek.

444. nap 

Ma sok frissítés érkezik északkeletről. A nap több hatalmas robbanással kezdődött Luhanszkban. A város mintegy 100 km-re a frontvonal mögött található. Ez volt a második egymást követő nap, amikor precíziós csapásokat mértek a városon belüli célpontokra. Ez felnagyította a pánikot és a Storm Shadow rakéták használatával kapcsolatos találgatásokat, mivel korábban az ukránok nem tudtak ilyen mélyen a hátországban csapást végrehajtani. 

Az ukrán támadás első és második célpontja gépgyárak voltak. Ezek a gyárak az orosz harckocsik, páncélozott harcjárművek és egyéb eszközök egyik legfontosabb javítóüzemeként működtek. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukránok legalább két rakétát használtak, és sikeresen eltalálták a Poli-pak és a Milan gyárat. 

A harmadik célpont a belügyminisztérium egykori épülete lett. Az ilyen épületeket általában magas szintű katonai főhadiszállásként használják a dandárok és hadosztályok parancsnokai. 

A negyedik és ötödik célpont élelmiszer- és vegyipari üzemekhez tartozó létesítmények voltak. Ezek a gyárak általában hatalmas raktárakkal és tárolóhelyiségekkel rendelkeznek, amelyeket valószínűleg lőszerek és felszerelések tárolására használtak. Először orosz források arról számoltak be, hogy az ukránok Hrim-2-es ballisztikus rakétákat használtak, azonban tegnapra, ahogy egyre több információ vált elérhetővé, ez az elmélet megdőlt. 
Tegnap az oroszok egy brit Storm Shadow és egy amerikai ADM-160B rakéta maradványait találták meg. Ráadásul az oroszok azt is megjegyezték, hogy az ukránok egy Szu-24-est és egy MiG-29-est vetettek be, ami betekintést enged az ukrán taktikába. Annak érdekében, hogy egy Storm Shadow rakéta biztosan célba érjen, az ukránok először ADM-160-as rakétákat indítottak, amelyek az orosz légvédelem számára csaliként szolgáltak. Amíg az orosz légvédelem a csalira összpontosított, addig a Storm Shadow rakétáknak tiszta volt az ég. És mindez a MiG-29-esek fedezete alatt történt. 

Az orosz légierő ma szintén rakétacsapást hajtott végre. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy összesen 21 különböző drón elindítását regisztrálták. Amíg az ukrán légvédelem 17-et ezekből kiiktatott, addig 4-nek sikerült eltalálni a célpontokat. 

A legnagyobb robbanás Hmelnyickijben történt. A robbanásból ítélve egyértelmű, hogy az oroszoknak sikerült felrobbantaniuk egy lőszerraktárt egy ukrán katonai bázison, amely a várostól mintegy 1 km-re található. Orosz források arról számoltak be, hogy ezen a bázison hatalmas mennyiségű repülőgéplőszert tárolnak. 

A másik találat Ternopilban történt. A célpont egy vasúti gép- és javítóüzem volt, amelyet az ukránok feltehetően a eszközeik javítására használtak. De a messze legfontosabb hírek az északi frontról érkeztek. 

Tegnap az oroszok itt 2 repülőgépet és 2 helikoptert vesztettek el perceken belül. Orosz tisztviselők arról számoltak be, hogy az incidensek hajtóműhiba miatt történtek. Nem hivatalos források megkérdőjelezték a hivatalos narratívát, és azt állították, hogy bár a tűz valóban a hajtómű közelében ütött ki, mégis úgy nézett ki, mintha egy rakéta robbanása történt volna. A maradványokról készült fotók minden kétséget eloszlattak, mivel a sérülések egy rakéta robbanására jellemzőek. 

Négy fő verzió létezik a történtek magyarázatára: 

Először is, mivel az incidens több mint 50 km-re történt a fő ukrán állásoktól, egyes ukrán és orosz források azt feltételezték, hogy az orosz légvédelem meghibásodott és megsemmisítette az egész egységet, ami elég valószínűtlen. 

Másodszor, egyesek azt feltételezték, hogy az ukrán hírszerzés tudomást szerzett az északi határ közelében tervezett orosz bevetésről, és úgy döntöttek, hogy rajtaütnek a légi egységen. A brjanszki térségben már megszokottá váltak a szabotázsakciók, így úgy tűnik, nem nehéz átlépni a határt és elfoglalni a szükséges pozíciókat. Bár a maradványokon látható sérülések arra utalnak, hogy rakétáról van szó, annak röppályája vízszintes volt, ami nem jellemző az ember által hordozható rendszerek használata esetén. 

A harmadik verzió szerint az ukránok úgy döntöttek, hogy úgy ütnek rajta az orosz légi egységen, hogy az egyik Patriot-rendszerüket a térségbe viszik. Még ha ez a verzió meg is magyarázza a rakéta vízszintes röppályáját, még mindig nagyon valószínűtlen, hogy az ukránok ilyen kockázatos vállalkozásra használnának ilyen felszerelést. 

Végül a leghitelesebb verzió szerint az ukránok saját légierejükkel csaptak le az orosz légi egységre. Az ukránok állítólag olyan vadászgépeket használtak a poltavai repülőterükről, amelyek AIM-120-as fejlett, közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákkal voltak felszerelve, amelyek hatótávolsága akár 70 km is lehet, így az ukrán gépeknek még csak a határ közelébe sem kellett kerülniük. Ebben az esetben minden puzzle összeáll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.