2023. június 6., kedd

MEGY A PAZARLÁS, ÉS MIKÖZBEN AZ ORBÁN-KORMÁNY PROPAGANDÁRA MÁR SZÁZMILLIÁRDOKAT KÖLT, OKTATÁSRA, EGÉSZSÉGÜGYRE NEM JUT ELÉG

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2023.06.06.


Támogatják a nemzeti oltóanyaggyárat, a közmédiát, a fideszes alapítványokat, éppen ezért a legszükségesebbekre nem marad.


A jövő évi költségvetésben lapunk gyűjtése szerint több mint ezer milliárd forint olyan kiadás található, amelyek elköltése bizonyíthatóan nem az emberek, az ország érdekét szolgálják, hanem a Fidesz politikai halmának megőrzést, vagy éppen a holdudvar anyagi jólétét. A Költségvetési Tanács értékelése szerint a kormány által benyújtott 2024-es költségvetés rendkívül kockázatos: a bevételi oldala nem kellően megalapozott, a kiadások között pedig olyan megszorítások, csökkentések vannak, amelyek akár az állam működését is veszélyeztethetik.

Ezt látja a kormány is, amely a jövő évi költségvetés kiegyensúlyozása érdekében a múlt héten sorra jelentette be az adóemeléseket: nő a kiskereskedelmi cégek, a gyógyszergyártók különadója, de még lakossági megtakarítások is régi-új adót kaptak, ráadásul ez utóbbit már év közepétől bevezetik. Eközben a jövő évi költségvetés nagy hiányossága, hogy nem jut elégedő forrás olyan, a gazdaság versenyképességét hosszú távon meghatározó ágazatokra, mint a oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, egyszerűen azért, mert nem ezek a kormány prioritásai.

Eközben a jövő évi költségvetésben a fideszes politikusok és útitársaik által megszállt vagyonkezelő alapítványok feltőkésítésére öt milliárd forintot terveznek. Az összeg nem túl nagy, ám ismerve a kormány működését, ebből az összegből akár 50 milliárd forint is lehet, ugyanis miután a parlament létrehozza az előirányzatot, utána a kormány belátása szerint szabadon emelheti meg a kiadásokat. Hasonlóan viselkedik a kormányzati kommunikációs előirányzat, ezt most induláskor 39,4 milliárd forintra tervezték. A kormány eeből az előirányzatból finanszírozza a palkát-, az internetes- és a tv-kampányait. Jövőre választási év lesz, így várhatóan megszaporodnak a kormány eredményeit bemutató, az ellenzéket pedig rossz színben feltüntető kampányok. A kormánypropaganda költségvetése is puha korlátú: tavaly 18 milliárdosra tervezett költéssel szemben végül 45 milliárd ment el erre a célra, úgy, hogy azt a kormány emelte meg év közben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.