2023. június 6., kedd

„ELÉG A BELÜGYMINISZTÉRIUM MESÉJÉBŐL”: DIÁKOK TÜNTETTEK A BELÜGYMINISZTÉRIUMNÁL A TANÁROKÉRT

TELEX
Szerzők: HALÁSZ NIKOLETT, MOLNÁR RÉKA
2023.06.06.


Hétfőn délutánra az ADOM Diákmozgalom szervezett tüntetést, amin néhány százan vettek részt. A főként diákokból álló demonstrálók egy pedagógusnapi kiállás keretében mutatták ki a tanáraiknak, hogy hálásak nekik. Az eseményen a résztvevők az Oktogontól a Belügyminisztérium épületéhez vonultak, ahol rövid beszédek voltak: felszólaltak szülők, pedagógusok és diákok is, akik leginkább a tanárok fontosságát és a tanár-diák viszony jelentőségét hangsúlyozták. A beszédek után több tanárt, köztük a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott pedagógusait hívták fel a színpadra, mind kaptak egy szál virágot. Az esemény 18:00-kor véget ért, a diákok most nem vonultak át sehova.


Hétfőn délutánra az ADOM Diákmozgalom szervezett tüntetést Budapesten. „Most egy pedagógusnapi kiállás keretében megmutathatjuk, hálásak vagyunk tanárainknak, együtt érzünk velük. Ezen a délutánon a tanároké a főszerep: a fokozódó indulatok közepette lassítsunk le egy kicsit, és ünnepeljük őket!” – írták az esemény Facebook-oldalán. A tüntetők 16:30-tól gyülekeztek az Oktogonon, onnan a Belügyminisztérium épületéhez vonultak, ott voltak a beszédek.

A tüntetés hivatalos kezdetekor, délután fél 5-kor körülbelül kétszázan gyülekeztek az Oktogonon, többségében diákok. A tüntetők a járdán álltak, ahol egy molinót helyeztek a földre, ezen bárki üzeneteket írhatott a tanároknak. Az egyik szervező azt mondta: a molinót el fogják vinni a Belügyminisztérium épületéhez.

Délután 16:45-kor indult el a menet, az Andrássy út egyik oldalát zárták le a rendőrök, itt vonulnak a diákok. „Nincs tanár, nincs jövő”, „fizessétek meg a tanárainkat” és „szabad ország, szabad oktatás” skandálásokkal vonultak az Andrássyn. Többen buborékokat fújtak, volt, aki dobbal érkezett. A tömegben kint volt a PDSZ, ők zászlóval jöttek, matricákat is osztogattak.

„Gyertek velünk!” – kiabálta a tömeg. A diákokat a Nagymező utca sarkán megállították, hogy átengedjék a trolikat. Több százan gyűltek össze a vonulás alatt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.