2023. július 22., szombat

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK A MEGSZORÍTÁSOKTÓL A BARBIE FILMIG – A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.07.22.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét legfontosabb-érdekesebb cikkeivel, videóival. Számos hírlevelünk van, ezekre itt lehet feliratkozni, ajánljuk mindegyiket!

Tusványos

A nyár szokásos kiemelt politikai eseménye a fideszes holdudvar erdélyi látogatása. Hamarosan kezdődik az Orbán-beszéd, erről természetesen tudósítunk majd, de már az elmúlt napokban is történtek események: összefutottunk a fideszes reklámszpottok hangjaként is ismert Kőszegi Ákossal és az ex-MTVA-s Bende Balázzsal, ott voltunk az esemény eddigi legkeményebb, putyinista fórumán, és meghallgattuk Szalay-Bobrovniczky honvédelmi minisztert, illetve Csák Jánost is. Akik inkább a fényképek erejében hisznek, azoknak jó hír, hogy fotógalériával is jelentkeztünk már a helyszínről.

Az élet itthon

Interjút készítettünk a héten Jámbor Andrással, akivel szemben Fidesz-mércével is súlyos hadjárat zajlik. A Szikra mozgalom első embere szerint a titkosszolgálat és a kormánypárti frakcióvezető dühe is benne lehet abban, ami történik.

Tavaly a választások előtt a kormány orrba-szájba ijesztgetett azzal, hogy a hatalomra kerülő ellenzék megszorítások sorozatát tervezi. A megnyert választás után alig több mint egy hónappal máris adóemelésről és különadókról döntött az ötödik Orbán-kormány: részletesen végigvettük, hogyan érik egymást a megszorítások a tavalyi választások óta.

Elmentünk Siófokra, megnézni, hogy tényleg annyira drága-e a nyaralás, mint ahogy arról olvasni lehet. (Spoiler: igen.), és ha már gazdaság: Uj Péter podcastvendége a Hold Alapkezelő társalapítója, Szabó László volt, akivel inflációról, a magyar gazdaság helyzetéről és a huxit kérdéséről is beszélgettek.

Írtunk arról, hogy Varga Zs. András hogyan akadályozza aktívan, hogy ellenőrizni lehessen, miként választja ki a Kúriára kinevezett bírókat: a tavalyi beszámolójából még ki lehetett bogarászni, hogy miként avatkozott be önkényesen a kúriai kinevezések menetébe, de idén már le se adta a szükséges adatokat. És foglalkoztunk azzal is, hogy nem csak tőlünk nyugatra, de keletre is jár a transzoknak az egyenlő nyugdíj, itthon mégis törvénymódosítással menne szembe a bírósági ítélettel a Fidesz.

A háború

A héten előkerült Prigozsin, és írtunk részletesen arról, hogy a wagneresek elkezdtek megérkezni Belaruszba, összefoglaltuk az orosz sikereket a luhanszki fronton, a krími híd elleni támadás történetét, és írtunk arról is, hogy terjed a lázongás szelleme az orosz hadseregben.

A világ

Vasárnap választanak Spanyolországban, és mint beharangozó cikkünkben írtuk, reális esélye van annak, hogy a konzervatívok a szélsőjobb támogatásával váltsanak kormányt.

Választásokra készül Szlovákia is, ahol a magyargyűlölőnek megismert Robert Fico Orbán Viktor szövetségeseként térhet vissza a politikába. Az egyik tényező, ami összekötheti a régiós populistákat, az az oroszbarátság, így a választásnak a háború EU-s támogatása szempontjából is van tétje.

Az Egyesült Államokból a héten a leghülyébb Kennedyt mutattuk be közelebbről, és írtunk Alabama államról is, ahol ideiglenesen felfüggesztették a kivégzéseket, mert többször sem sikerült azokat végrehajtani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.